of 63966 LinkedIn

Whatsapp-berichten bestuurders en ambtenaren gehackt

Criminelen zijn er in geslaagd de WhatsAppaccounts van meerdere ambtenaren van de gemeente Den Bosch over te nemen. Ze konden zo alle chats meelezen en probeerden daarnaast mensen in de contactenlijst geld afhandig te maken. Dat blijkt uit informatie in handen van Omroep Brabant.

Criminelen zijn er in geslaagd de WhatsAppaccounts van meerdere ambtenaren van de gemeente Den Bosch over te nemen. Ze konden zo alle chats meelezen en probeerden daarnaast mensen in de contactenlijst geld afhandig te maken. Dat blijkt uit informatie in handen van Omroep Brabant.

Beveiligen

De gemeente roept medewerkers op hun accounts beter te beveiligen. De politie en het Openbaar Ministerie waarschuwen voor de fraude in een intern document dat in handen is van Omroep Brabant. De afgelopen weken zijn meerdere accounts van burgemeesters, wethouders, gemeenteraadsleden en mensen van de veiligheidsregio overgenomen. In Den Bosch gaat het om een aantal medewerkers op het gemeentehuis, onder wie het hoofd communicatie, zo bevestigt de gemeente aan Omroep Brabant.

 

Geld vragen

De hack werd gebruikt om mensen in de contactlijsten van de ambtenaren om geld te vragen. Volgens de politie waren er eind oktober twintig slachtoffers bekend. De Bossche ambtenaren zijn gevraagd om een zogenoemde Two factor authentication de activeren, waardoor het niet meer mogelijk is een account over te nemen.

Bron: Omroep Brabant

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Dat is niet iets speciaals voor de ambtenaren in Den Bosch. Onder dat juk leeft zo langzamerhand iedere burger in Nederland. Hoorde vandaag nog van iemand die door het klikken op een link de volledige controle (inclusief bankrekening) over de computer zou weggeven aan criminelen. Oppassen geblazen dus!
Door X op
Eigenlijk zit ik te wachten op het bedrijf die zegt benadeeld te worden omdat deze berichtcommunicatie niet Europees is aanbesteed. Whats app is namelijk niet gratis...je bent zelf het product.

Veilig appen en volgens de archiefregels appen biedt elkaar bedrijf aan...als je wilt betalen
Door 2C op
Zeer slecht dat in de ambtenarij en het bestuur zoveel gebruik wordt gemaakt van WhatsApp. Is pure gemakszucht, want ja, 'is lekker makkelijk en iedereen gebruikt het'. Privacy is echter zeer belangrijk in het openbaar bestuur en die lijkt mij niet in goede handen bij dit dochterbedrijf van Facebook, ondanks dat het bedrijf verzekert dat berichten worden versleuteld en ondanks 2FA e.d. Facebook krijgt zo ook weer een extra duwtje in de rug, als WhatsApp wijdverspreid wordt gebruikt bij de Nederlandse overheid en door de overheidsdienaren.
Door B.Janssen (Ambtenaar) op
Het is sowieso vreemd dat ambtenaren Whatsapp gebruiken voor zakelijke communicatie. Dat zou je niet moeten willen. Het berichtenverkeer wordt niet opgeslagen in onze archieven en is niet controleerbaar, tenzij het via de WOB loopt. Onwenselijk zo'n vermenging van zakelijke en privé berichten. De overheid moet zijn kanalen beperken om betrouwbaar, controleerbaar en transparant te zijn.