of 60220 LinkedIn

Wetsvoorstel nieuwe Wob onvoldoende onderbouwd

De Raad van State is kritisch op het wetsvoorstel voor een nieuwe Wob. Wel vindt de RvS dat de Wet Openbaarheid van Bestuur meer van deze tijd mag zijn.
Reageer

De Raad van State (RvS) vindt dat een wetsvoorstel van GroenLinks over de zogenoemde Nieuwe Wob (Wet openbaarheid van bestuur), niet voldoende is onderbouwd. Ook vindt de raad dat de problemen die wel worden genoemd in het voorstel, niet veroorzaakt worden door de huidige wet maar voornamelijk door de uitvoering ervan.

Meer van deze tijd
Wel vindt de raad dat de uitvoering van de wet wat meer van deze tijd zou kunnen worden ,,gegeven de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen’’. Als iemand een Wob-verzoek indient en de betreffende documenten krijgt, gaat dat tot nu toe, van oorsprong en volgens de huidige wet, allemaal op en via papier. Maar dat moet geen belemmering zijn om in de toekomst moderne middelen in te zetten, waarbij bijvoorbeeld een verzoek via e-mail in kan worden gediend. Daarvoor moeten dan wel algemene regels worden gewijzigd, maar niet de gehele wet, stelt de raad.
 
Publicatie overheidsdocumenten 

De Wob is de wet die regelt dat burgers kunnen vragen om publicatie van overheidsdocumenten. De RvS is het belangrijkste adviesorgaan van de overheid.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.