of 64231 LinkedIn

Wet open overheid zal ´lastig uitvoerbaar´ zijn

Een open en transparante overheid is een goede zaak, maar de vraag is of een nieuwe wet dat beter gaat regelen. Dat signaleerde de Raad van State (RvS) donderdag in zijn jaarverslag. De RvS is onder meer een belangrijk adviesorgaan van de regering.
2 reacties

Een open en transparante overheid is een goede zaak, maar de vraag is of een nieuwe wet dat beter gaat regelen. Dat signaleerde de Raad van State (RvS) donderdag in zijn jaarverslag. De RvS is onder meer een belangrijk adviesorgaan van de regering.

Zeer complex
De RvS zei eerder al dat de geplande Wet open overheid ´in de praktijk zeer complex' en daarom lastig uitvoerbaar zal zijn. De raad wees ook op de hoge kosten. Openbaarheid van bestuur wordt gezien als een zelfstandige en noodzakelijke voorwaarde voor het functioneren van de democratie, aldus de raad. Maar de raad wijst ook op de spanning tussen het belang van openbaarheid en andere belangen zoals de veiligheid van de staat, het opsporen van strafbare feiten en de bescherming van de privacy.

Felle kritiek
Ook topambtenaren van de Rijksoverheid kwamen al met felle kritiek op de wet, die werd goedgekeurd door de Tweede Kamer en nu in de Eerste Kamer ligt. De Wet open overheid, een initiatief van GroenLinks en D66, gaat de Wet openbaarheid bestuur (Wob) vervangen. Door een beroep te doen op de Wob, kunnen burgers inzicht krijgen in niet-openbare documenten. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@Broadcaster. Dat komt doordat iedere joker altijd en overal maar kosteloos informatie mag opvragen en er zijn helaas veel jokers die dat ook doen.- U moet de politiek in want bij u lees ik dat iedereen moet betalen omdat ze ergens anders ook voor betalen. Geleuter om veel jokers te zien bij de Wob; niet iedereen is een joker (er zijn er trouwens maar 2 in het kaartspel)
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Volgens mij moet je de kosten altijd afzetten tegen de baten en die kosten liggen nu bij de WOB al onevenredig hoog ten opzichte van de maatschappelijke baten door de enorme bureaucratie die het met zich meebrengt. Dat komt doordat iedere joker altijd en overal maar kosteloos informatie mag opvragen en er zijn helaas veel jokers die dat ook doen. Er is niemand die mij kan uitleggen waarom de wetgever het niet mogelijk wil maken om daar een beperkt bedrag aan leges voor te laten betalen. Voor een paspoort moet je tenslotte ook betalen en voor een vergunning om je eigen boom te kappen idem. De WOB is daarom al een misbaksel en als de Wet Open Overheid kennelijk een nog groter gedrocht is, laat dan maar zitten. Laten Pechtold en Klaver de beperkte overheidsmiddelen liever aan nuttige zaken, zoals het milieu en de zorg voor zwakkeren in de samenleving besteden dan aan hun bureaucratische hobby's.

Relevante Parlementaire Dossiers