of 64120 LinkedIn

Website met informatie over bibliotheken online

Beeld: screenshot Bibliotheekatlas
Beeld: screenshot Bibliotheekatlas

Wie wil weten wat de afstand tot een bibliotheek is, of wat de openingsuren en faciliteiten zijn, kan vanaf vandaag terecht op de website Bibliotheekatlas. Ook is op de website te zien welke locaties bibliotheken door een verbouwing, toevoeging of herinrichting voldoen aan de ‘hedendaagse brede bibliotheekfunctie’. De website moet helpen in de strijd tegen laaggeletterdheid.

Geletterdheid

De ontwikkeling van de Bibliotheekatlas is onderdeel van de Bibliotheekconvenant 2020-2023. Overheden en bibliotheekpartijen ondertekenden deze convenant afgelopen zomer om laaggeletterdheid te bestrijden, om te zorgen dat iedereen digitaal mee kan komen en om te zorgen dat mensen zich een leven lang kunnen blijven ontwikkelen.

 

‘Om dat te bereiken is het nodig dat iedere inwoner van Nederland binnen een redelijke afstand toegang heeft tot een volwaardige openbare bibliotheek’, staat in de convenant. Een volwaardige bibliotheek moet voldoen aan vijf eisen uit de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob): ze moeten kennis en informatie beschikbaar maken, ontwikkeling en educatie bieden, lezen bevorderen, ontmoeting en debat organiseren en mensen kennis laten maken met kunst en cultuur.

 

Relevanter

De Raad voor Cultuur meldde een jaar geleden dat niet iedereen in de eigen gemeente naar een goede openbare bibliotheek kan en dat dat een kwalijke zaak is. Haast gelijktijdig concludeerde de VNG in een evaluatie van de Wsob dat digitale bibliotheken steeds relevanter worden.

 

‘Door hun rol bij deze maatschappelijke opgaven te pakken laten bibliotheken aan de (lokale) overheid zien hoe belangrijk zij zijn voor de samenleving’, schreef Koninklijke Bibliotheken over het ondertekende convenant. ‘En hoe belangrijk een goed functionerend bibliotheekstelsel op lokaal, regionaal en landelijk niveau is.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.