Advertentie
digitaal / Nieuws

Waterschapshuis raakt directeur kwijt

De reorganisatie van Het Waterschapshuis is op koers, maar directeur Joris Enst haakt na zes jaar per 1 oktober af.

01 september 2014

De reorganisatie van Het Waterschapshuis is op koers, maar directeur Joris Enst haakt na zes jaar per 1 oktober af. Maar niet omdat er verschil van inzicht zou zijn over de koers.


Nieuw elan
Het Waterschapshuis (HWH) is een organisatie die is opgezet om gezamenlijke ICT-activiteiten voor (nu) 22 waterschappen te verzorgen. Na het debacle met het gemeenschappelijke belastingpakket Tax-i (kosten: 17,2 miljoen) is de ambitie van HWH teruggeschroefd en de koers verlegd. 'HWH 2.0' moet meer een facultatieve dienstverlener worden voor de waterschappen. "Ik steun die koers helemaal, maar met een nieuw Waterschapshuis is het logisch dat er een nieuwe directeur komt", zegt secretaris-directeur Joris van Enst. "Je ziet een nieuwe organisatie aankomen en ik vind dat je dan moet durven zeggen: die hebben een nieuwe directeur nodig." Hij zegt zich weer meer op inhoud te willen richten; verschillen van mening liggen niet ten grondslag aan zijn vertrek.

Gescheiden rollen
De omslag naar HWH 2.0 is nog niet helemaal rond, zegt Van Enst. "We zijn nog bezig de gemeenschappelijke regeling aan te passen. We werken ook aan de formering van een opdrachtgeverstafel. De migratie van het personeel zal nog dit jaar voltooid zijn. Maar het is belangrijk dat iedereen zich realiseert dat je niet kunt denken 'dan zijn we wel klaar'." De rollen van opdrachtgever en -nemer worden in de nieuwe opzet strakker gescheiden.

Goede leerschool
Van Enst zegt te verwachten dat er weer aardig wat opdrachten naar HWH zullen komen. "Samenwerken blijft belangrijk voor de waterschappen, al hoeft dat niet koste wat kost binnen HWH-verband." Hij vindt dat het mislukte Tax-i-project niet meer als een spook boven HWH hangt. "Eigenlijk niet. We heben veel geleerd van Tax-i. Dat is een goede leerschool geweest."

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

pveenstra / lid van het algemeen bestuur van wetterskip fryslan
Als je als hoofd van het waterschapshuis vele miljoenen gemeenschapgeld verspild dan is dat een goede leerschool geweest volgens Joris van Enst , alleen had hij beter op school kunnen blijven ,Hunze en Aa,s is verstandig ,want wie wil nogmaals door hetzelfde spook bedonderd worden.
J. Alblas
Als bestuurders van waterschappen zo slecht in het (basisschool-) vak spelling zijn (gemeenschapSgeld, verspilT; om maar te zwijgen over zinsopbouw en de interpunctie), vraag ik me af wie er beter "op school had kunnen blijven".
Advertentie