Advertentie
digitaal / Nieuws

Waterschappen en Logica zetten streep onder ICT-project

De waterschappen en Logica hebben met een schikking een streep gezet onder hun gezamenlijke project Tax-i, dat vorig jaar definitief spaak liep.

26 maart 2012

De waterschappen en Logica hebben met een schikking een streep gezet onder hun gezamenlijke project Tax-i, dat vorig jaar definitief spaak liep. Schade voor de waterschappen: 11 miljoen euro.

Belasting
Tax-i is de naam voor het al in 2007 gestarte project voor de bouw van een gezamenlijk systeem voor de belastinginning van alle 26 waterschappen. De achterliggende gedachte was dat dat goedkoper zou zijn dan de bestaande afzonderlijke systemen van (samenwerkingsverbanden van) waterschappen. In november 2011 bleek dat leverancier Logica niet aan de verwachtingen kon voldoen. Beide partijen begonnen aan overleg, met als uitgangspunt dat een gang naar de rechter voorkomen moest worden. Dat het hele systeem de prullenmand in kon, zou ook 'voorbarig' zijn, aldus het Waterschapshuis, dat de ICT voor de waterschappen verzorgt.


Ingehaald
Een woordvoerder van het Waterschapshuis stelt nu dat een centraal belastinginningsysteem voor waterschappen al snel na het begin van het overleg niet meer haalbaar bleek. "Het project is op dat punt ingehaald door de realiteit. Wat beide partijen niet konden voorzien was de bijkomende eis tot ontsluiting van de basisregistraties. De waterschappen hebben dat vervolgens met eigen systemen gedaan." Inmiddels hebben partijen als GouwIT en Centric met verschillende waterschappen decentrale systemen opgezet die voldoen.


Netjes
Een gang naar de rechter is nu voorkomen. "Het belangrijkste was de afgelopen vier maanden het contract met de leverancier netjes af te sluiten", aldus de woordvoerder. "Dat was niet eenvoudig omdat daarbij ook al die waterschappen afzonderlijk bij betrokken waren. We wilden niet in een juridische procedure verzanden." Afgesproken is dat het Waterschapshuis de 11 miljoen euro draagt die tot dusver is uitgegeven. Logica krijgt tegen betaling van 550.000 euro het recht om de voor Tax-i ontwikkelde overheidsdatabase verder te ontwikkelen en te vermarkten, waarbij het Waterschapsuis een deel van de opbrengsten krijgt.


Verrekenen
De kwestie is voor de waterschappen nog niet afgerond. Nu moeten de kosten van 11 miljoen euro nog definitief worden verrekend onder de waterschappen. "We kunnen dat bedrag niet zomaar door 26 delen. Er zijn ook waterschappen die niet voor de volle honderd procent in Tax-i hebben geparticipeerd."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie