Advertentie
digitaal / Nieuws

VVD dient initiatiefwet voor stemcomputer in

De VVD heeft een initiatiefwet bij de Tweede Kamer ingediend om stemmen via een stemcomputer mogelijk te maken. NOS meldt dat het indienende kamerlid Joost Taveerne (VVD) het nieuwe systeem eind 2017 gereed wil hebben voor gebruik.

14 maart 2016

De VVD heeft een initiatiefwet bij de Tweede Kamer ingediend om stemmen via een stemcomputer mogelijk te maken. NOS meldt dat het indienende kamerlid Joost Taveerne (VVD) het nieuwe systeem eind 2017 gereed wil hebben voor gebruik.

Veilig systeem
Als de doelstelling wordt behaald wordt de stemcomputer bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 gebruikt. Met het plan van de VVD kunnen kiezers stemmen via een computer. Er wordt vervolgens een biljet uitgeprint dat in de stembus wordt gedaan. Op het einde van de verkiezingsdag worden de stemmen elektronisch geteld. Taverne zegt het voorgestelde systeem veilig te vinden. De eerdere bezwaren tegen stemcomputers worden volgens hem op deze manier weggenomen, omdat stemmen niet meer elektronisch worden opgeslagen.

Eerder advies 

Door een commissie onder leiding van de Utrechtse commissaris van de koning Van Beek werd in 2013 al een advies voor een stemcomputer ingediend. De commissie stelde voor om stemmers hun eigen stembiljet te laten uitprinten, waarna ze vervolgens met scanapparatuur geteld worden.  Minister Plasterk kondigde begin dit jaar nieuw onderzoek naar elektronisch stemmen aan. Inmiddels zijn er diverse pilots bezig. In Dronten wordt er een proef gedaan waarbij 75-plussers gaan stemmen met een stemprinter. Het ministerie voerde eerder al experimenten met nieuwe stembiljetten uit in onder meer Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg. 

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

eric / ambtenaar
Dat is heel mooi, hebben we voor een klein handje vol miljoenen euro's (per verkiezing) de uitslag al gauw een uur of 3 eerder bekend. Er zijn momenten dat de overheid wat trager werkt, maar gelukkig ook goedkoper ;)
P.Pluim
Waarom kun je dan niet gewoon thuis digitaal stemmen via Digid evenals bij het invullen van de belastingen? Een kopie van het stembiljet uitdraaien en in de stembus doen werkt niet. Dat is veel te omslachtig.
ReindeR Rustema / webmaster petities.nl
wijvertrouwenstemcomputersniet.nl schreef jaren geleden al:



"Dat is volgens ons vragen om gedoe, want papier dat de kiezers in handen hebben gehad kan kreukelen en vouwen, en dat geeft problemen. Daar hebben o.a. de Engelsen al veel nare ervaringen mee. Daarnaast kun je nog steeds met een radio-ontvanger opvangen wat iemand gestemd heeft, en afschermen hiertegen wordt extreem duur. Zelfs zonder deze afscherming zou het hele project al vele vele tientallen miljoenen euro's gaan kosten."

H B / watchdog
Citaat: "Op het einde van de verkiezingsdag worden de stemmen elektronisch geteld. Taverne zegt het voorgestelde systeem veilig te vinden. De eerdere bezwaren tegen stemcomputers worden volgens hem op deze manier weggenomen, omdat stemmen niet meer elektronisch worden opgeslagen."



Hoe kun je nu elektronisch stemmen tellen wanneer die niet op een of andere manier zijn opgeslagen in het systeem.

Gaan de op papier uitgedraaide stemmen die in de stembus gaan, waarvan ik aanneem dat dit anoniem gaat, dan alleen maar dienen als controlemogelijkheid en moeten deze stemmen dan ook geteld worden, al is het maar steekproefgewijs.



Wat een ingewikkeld systeem wordt het dan.

Ook met betrekking tot veiligheid en privacy zijn nog wel wat hobbels te nemen om er zeker van te zijn dat het systeem goed werkt zonder systeemfouten.



Verder. Ik neem aan dat de ontwikkelkosten, testfase en bouw van de stemcomputers niet gepaard gaan zonder kosten. Het is dus noodzakelijk, om straks weer enorme kostenoverschrijding te krijgen, dat er vooraf inzicht is in het totale kostenplaatje zodat de tweede en eerste kamer een weloverwogen besluit kunnen nemen over kosten en baten.



Daarnaast blijft de charme van het stemmen met een rood potlood een puur Nederlandse traditie.



Nico / zzp
Prima, zolang er maar snel een oplossing komt voor een fictief probleem met de computers, die in de praktijk altijd prima gewerkt hebben. het handmatig tellen koste al jaren extra geld.



Kunnen we nu weer gewoon aan het werk?
doeterniettoe / -
Er is op dit moment geen beter en goedkoper systeem dan potlood en papier. Dat het voor sommigen ouderwets aandoet zegt meer over die persoon dan het onderwerp.

Om maar liefst een paar uur tijdwinst te behalen gaan we iets heel geavanceerds doen: we vervangen het potlood door een printer.

Kost maar ettelijke miljoenen.



Jammer dat deze VVD'er niet zo intelligent is, want het drukken op een knopje en vervolgens laten printen van een stem is electronisch en daarmee per definitie op afstand te volgen.
Monique
Stemmen met het potlood is vele malen fraudegevoeliger dan electronisch stemmen. Zeker als het tellen gebeurt door politieke gekleurde personen. Ik heb gevallen genoeg gehoord vanuit de praktijk
Kees
Bij de Amerikaanse verkiezingen werden voor de stemronde al signalen opgepikt van probing en scanning vanaf buitenlandse servers. Verschillende cybersecurity experts dringen aan op hertelling van stemmen omdat er een enorm verschil zit tussen de uitslag op papier en de electronische uitslag.

Potlood en papier is het meest veilig. Al het andere is op afstand manipuleerbaar.
Joep Schulten / coordinator Publiekszaken
Dan de knuppel maar in het hoenderhok gooien. Weg met dat 'stemgeheim'. Je staat ergens voor op basis van je eigen 'goede argumenten of overtuiging'. Daar moet je iedereen voor kunnen aankijken. Natuurlijk mag je elektronische stem niet te manipuleren zijn. Maar ik sluit me aan bij @Monique stemmen met stembiljetten is veel fraude gevoeliger. Er zijn toch landen genoeg waar ze het digitaal wel prima voor elkaar hebben? Kijk dus de kunst eens af bij een 'marktleider' zou ik zeggen. En als het om geld gaat. Die papieren organisatie kost te veel. De wil van het volk raadplegen moet veel gemakkelijker kunnen, en worden. Het volk - en daar hoor ik bij- hebben veel te zeggen, maar hebben met de huidige raadgevingsfrequentie niet veel te vertellen. Het wordt tijd om te vernieuwen! Maak vaart met de digitale identiteit of is er te weinig digitale kennis binnen bestuurlijk Nederland verankerd? Nee, toch....?
Martin
@Monique @Joep

Voor fraude met papier heb je bij vele stembureaus meerdere fraudeurs nodig voordat je de uitslag significant kunt beïnvloeden.



Met een stemcomputer heb je aan hooguit enkele fraudeurs genoeg om de hele verkiezing te manipuleren, namelijk de mensen die de software maken.



Verder over stemgeheim: natuurlijk is het prima als je ergens voor staat en daar mag je voor uit komen. Maar het gaat erom dat je niet kunt bewijzen waar je op gestemd hebt, zodat je je stem niet kunt verkopen, of, erger, dat je onder druk gezet wordt om een bepaalde kleur te stemmen.



Dan geld: ik lees (in andere media) dat dit eenmalig 150 tot 250 miljoen euro gaat kosten PLUS 6 tot 10 miljoen per verkiezing EXTRA. Waar zit de besparing dan?



Bottom line blijft dat elke stemcomputer een black box is waarvan een kiezer de werking niet kan controleren. Papieren biljetten met een potloodkruisje tellen is eenvoudig, transparant en goedkoper.



Je moet alleen een paar uur langer wachten op de uitslag, maar is dat nu een probleem? Op de gemiddelde lengte van de formatie is die paar uur verwaarloosbaar.
Advertentie