of 59295 LinkedIn

Vrij baan zelfrijdende auto door experimenteerwet

Experimenten met zelfrijdende auto’s op de openbare weg worden mogelijk. Het kabinet stemde vrijdag in met het wetsvoorstel ‘Experimenteerwet zelfrijdende auto.’ Wettelijke barrières om testen uit te voeren zijn daardoor weggenomen.

Experimenten met zelfrijdende auto’s op de openbare weg worden mogelijk. Het kabinet stemde vrijdag in met het wetsvoorstel ‘Experimenteerwet zelfrijdende auto.’ Wettelijke barrières om testen uit te voeren zijn daardoor weggenomen.

Wegcapaciteit beter benutten

Het kabinet staat positief tegenover zelfrijdende voertuigen. Zo worden wegen beter benut omdat zelfrijdende auto’s veilig dichter op elkaar kunnen rijden. De voertuigen kunnen met elkaar communiceren, daardoor stroomt het verkeer ook sneller door. Daarbij wordt ook de veiligheid verhoogd. Zo’n negentig procent van de verkeersongelukken wordt nu veroorzaakt door menselijke fouten. Zelfrijdende voertuigen komen volgens het kabinet ook het milieu ten goede omdat ze zuiniger in gebruik zijn.

 

Eerdere tests
Bedrijven kunnen een vergunning aanvragen om op de openbare weg een test met zelfrijdende auto’s uit te voeren met een bestuurder op afstand. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) maakte dit al mogelijk dankzij een ontheffing, maar daarbij moest er nog wel iemand in het voertuig zitten om de besturing over te nemen als dat nodig is.


Europese afspraak
De RDW gaat de locaties en voorwaarden van de tests vooraf bepalen in samenwerking met Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), de wegbeheerder en de politie. Een voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn dat andere weggebruikers gewaarschuwd moeten worden voor de aanwezigheid van zelfrijdende voertuigen. Nederland maakte samen met Duitsland, Zweden, Spanje, Oostenrijk en 21 andere EU-landen afspraken om zo snel mogelijk samen grootschalige testen met zelfrijdende voertuigen op te zetten. In 2018 vinden deze vermoedelijk voor het eerst plaats. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wottsjer (Watcher) op
Digitaal spookrijden, wettelijk gesanctioneerd. Dat wordt bij deze minister net als in de ruimtelijke ordening: bij twijfel heeft de digitale wijze rechtskracht. Komende slachtoffers vast veel sterkte bij het bewijzen dat de, de minister is er vast vandoor.
Door Sjaak (waakzaam burger) op
Moet er niet eerst voldoende en met erkend goed resultaat op niet-openbare wegen zijn geëxperimenteerd? En wie, welk onafhankelijk instituut beoordeelt de reultaten? De autobranche mag zichzelf in ieder geval niet beoordelen.