Advertentie
digitaal / Nieuws

Voorzichtig met iPads verstrekken aan raadsleden

Wie zijn werknemers een iPad verstrekt die ook privé gebruikt wordt, moet daarover gewoon loonheffing betalen. Dat geldt dus ook voor iPads voor gemeenteraadsleden.

05 december 2012

Wie zijn werknemers een iPad verstrekt die ook privé gebruikt wordt, moet daarover gewoon loonheffing betalen, heeft de rechter beslist. Het is immers eerder een computer dan een communicatiemiddel. Dat geldt dus ook voor de vele iPads die aan gemeenteraadsleden zijn en worden verstrekt.

Gewoon een computer
Maar liefst 323.687 euro moest RTL de Belastingdienst betalen, nadat de laatste had geconstateerd dat het mediabedrijf er ten onrechte vanuit was gegaan dat het verstrekken van iPads aan alle 664 medewerkers net zoiets is als het verstrekken van Blackberry's aan een groot deel van de medewerkers. Met een iPad (of een andere tablet) kan de gebruiker veel meer dan alleen communiceren, en als het gebruik niet aantoonbaar voor 90 procent zakelijk is, dan valt deze dus niet onder de 'vrije verstrekkingen' uit de loonbelastingwet. Werkgevers kunnen al sinds het afschaffen van de PC-privé-regeling in 2004 geen computer meer vrij verstrekken aan hun medewerkers.

Niet belastingvrij
Een woordvoerster van de Belastingdienst ziet in de uitspraak het beleid van de Belastingdienst bevestigd, al kan de werkgever nog wel in hoger beroep gaan. "De uitspraak betekent voor werkgevers dat zij niet belastingvrij een vergoeding kunnen geven voor een iPad, tenzij er sprake is van 90% of meer zakelijk gebruik. Als de werkgever gebruik maakt van de Werkkostenregeling heeft de werkgever een ruimere mogelijkheid om belastingvrij een iPad te vergoeden. Daarvoor heeft hij een vrije ruimte van 1,4 procent van de loonsom." Die werkkostenregeling is er vanaf begin 2011 en wordt verplicht vanaf begin 2014. Die regeling is niet persoonsgebonden, dus een organisatie (gemeente) kan met die regeling uitgaven over het volledige personeelsbestand verdelen.

Gemeenteraad papierloos
Steeds meer gemeenteraden stappen ook over op de iPad, vooral om papier te besparen. Amsterdam besloot vorig jaar tot de aanschaf van 68 iPads, blijkens een bericht in Webwereld. De tablets zijn in bruikleen gegeven aan de raadsleden en in de bijbehorende bruikleenoverenkomst is opgenomen dat ze het apparaat en de software voor 90 procent zakelijk - dus ten dienste van het raadslidmaatschap - dienen te gebruiken. Onduidelijk is of dat ook gecontroleerd kan worden. De iPads die de Eerste Kamer sinds enige tijd gebruikt zijn wel zodanig aangepast dat gebruikers er zelf niet zonder toestemming eigen apps aan kunnen toevoegen.

Nijmegen

In Nijmegen hebben de gemeenteraadsleden na enige ophef inmiddels ook iPads gekregen. Een woordvoerster van de griffie heeft geen kant-en-klaar antwoord op de vraag hoe de gemeente daar belastingtechnisch mee omgaat. "Er wordt over nagedacht en het wordt organisatiebreed opgepakt." Griffier Frank Droste van de gemeente Hardenberg, die voorop liep met de verstrekking van iPads, maakt duidelijk dat er geen probleem hoeft te zijn. "Bij ons was bekend dat het als loon kan worden gezien. Raadsleden hebben er bij ons in 2011 meteen loonbelasting over betaald. Ze kunne het apparaat daardoor zoveel privé gebruiken als ze willen."

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mieke
De vergoeding die raadsleden krijgen voor het gebruik van hun computer e.d. is in Hardenberg ook meteen afgeschaft, ipv 1200 in vier jaar kregen ze een ipad. De raad van Hardenber heeft ze zelf betaad, na de raadperiode blijven ze eigendom van het raadslid. In tegenstelling tot veel gemeenten verschaft hardenberg geen 3g abonnement. Als je eenmalig iets verstrekt, cadeau doet, dan is daar eenmalig belasting over vrschuldigd en niet elk jaar.
Jan
In het Rechtspositiebesluit raadsleden (art. 7a) is een regeling opgenomen voor het in bruikleen geven van computer en software aan raadsleden, of bij gebruik van een eiegen computer het geven van een tegmoetkoming in de kosten. In beide gevallen is bepaald: ten laste van de gemeente. Gelet op deze wettelijke plicht om een raadslid met computerapparatuur te faciliteren, zou het toch wat raar zijn als hij vervolgens daar loonheffing over zou moeten betalen. Als dat moet dan zou ook die heffing ten laste van de gemeente moeten komen en moet ook dat aspect in het Rechtspositiebesluit geregeld worden.
J. Derckx
De belastingdienst, je vriend in bange dagen weet alles achteraf beter. Als je vooraf om info vraagt zijn ze niet thuis. Er kan toch ook een leescomputer verstrekt worden.
Sjoerd Visser
Als je als overheid het papierloos werken invoert en raadsleden de apparatuur daarvoor aanlevert...dan diet de overheid zelf te betalen (en dat geld dus niet direct en/of indirect van de bevolking afneemt via "bezuinigingen"). En als zo'n raadslid dat thuis de krant erop leest...om de nodige kennis over het reilen en zeilen in de hedendaagse politiek bij te houden...dan kun je moeilijk bewijzen dat je als raadslid in je privéomgeving ook dat ding gebruikt. De overheid is erg goed in het maken van tegenstrijdig beleid, en probeert altijd enigszins/merendeels wat van de gemaakte kosten voor overheidsprojecten direct of indirect op de mensen te verhalen !!! Zo mag dat dus niet bekostigd worden, want u bent alleen de baas in eigen portemonnee en mag u uw medemensen, die het al moeilijk hebben, NIET voor uw prestigeprojecten in grotere nood brengen ! Want dat gebeurd al teveel jaren, wat grote negatieve gevolgen laat zien !!!
Sjoerd Visser
Over die rechter: je komt heel weinig rechters tegen die tegen de plaatselijke overheid een negatief oordeel durven te vellen. Die zijn dan bang dat de landelijke overheid in actie komt. En zoals u meer en meer ziet: de landelijke overheid kent geen genade en bitter weinig eerlijkheid, laat staan redelijkheid.

Dat zorgt voor een onmenselijk wordende samenleving, alwaar het werken door tegenstrijdig beleid en bepaalde rechtsgangen onwerkbaar is.

Er is veel meer mis dan alleen die "economische terugslag" !!!
spiedend oogje
De belastingdienst gaat schijnbaar niet mee met moderne ontwikkelingen. Zij vinden smartphones en i-pads nog steeds luxe artikelen. Luxe artikelen die de werkgever zijn werknemers verstrekt om te binden. Bij de smartphonesmoeten we adhv de gesprekskosten nog steeds aangeven wat zakelijk en prive is, terwijl dit apparaat voornamelijk gebruikt wordt voor agendabeheer en emaail.

Bij een i-pad is geen factuur met gesprekskosten en heeft de belastingdienst dus niets om te controleren en dat voelt niet goed voor een inspecteur. Daarom moet de werkgever maar aantonen dat 90% van gebruik zakelijk is.

Er moet belasting geïnd worden, da's geen discussie, maar niet op zo'n zielige manier.

De controleurs zijn ook nog steeds op zoek naar ontbrekende loonbelastingverklaringen en bedrijfsauto's die niet volgens de voorschriften zijn ingericht.

Wordt toch eens volwassen bij de belastingdienst
Michel
Het raadslidmaatschap, met name in kleine en middelgrote gemeenten, schaar ik onder het brede begrip vrijwilligerswerk. Zoals we allen weten staat het vrijwilligerswerk onder grote druk (onder andere) door het toenemende individualisme in onze maatschappij. Het is dan ook steeds moeilijker om gemotiveerde vrijwilligers (raadsleden) te krijgen. Ook de (rijks)overheid onderkent dit. Toch is er geen beleid in het vooruitzicht dat vrijwilligerswerk (raadswerk), ook fiscaal, aantrekkelijker maakt. Integendeel, het lijkt wel of met name de fiscus allerlei initiatieven die het vrijwilligerswerk (raadswerk) aantrekkelijker maken met hoge heffingen en aanslagen ontmoedigt.

Het zou aardig zijn als er over nagedacht zou worden hoe we daar een omslag in zouden kunnen maken!

Schiphorst / adviseur
Nederland op z'n smalst! Onbegrijpelijk dat hier echt op ALLES belasting geheven dient te worden. In plaats dat men meegaat met de tijd en moderne (efficiëntere) manieren van weken stimuleert, wordt er weer gezocht naar een makkelijke manier om te innen. Triest! Als medewerkers tijd- en plaatsonafhankelijk werken is een tablet niet veel anders dan een bic pen. Je hebt simpelweg electronische communicatie nodig tegenwoordig. Voor de uitvoering van je werk. En wat dan nog als daar een keer privé mee gegoogled wordt. Zakelijk en privé lopen tegenwoordig door elkaar. Ouderwets en bekrompen beleid.
Willem Vos
De oplossing is simpel. Verstrek een tablet met een beeldscherm van maximaal 7 inch, zoals bijvoorbeeld de Nexus 7. Een dergelijk apparaat wordt door de Belastingdienst als communicatiemiddel beschouwd, ongeacht wat de mogelijkheden zijn. De werknemer/raadslid dient het apparaat slechts tenminste 10% voor zakelijke doeleinden te gebruiken.
criticus
Wat ene stemmingmakerij toch weer. Wie de uitspraak leest, merkt dat het ging om een gift. iedereen gratis een ipad van het werk. Dus NIET in bruikleen.

En ja, dan is het logisch dat er hierover loonheffing betaald moet worden, het is immers loon in natura?

Bij de overheid is er vaak sprake van bruikleen, een geheel andere situatie...
Vincent de Ruijter
Wat een kul redenatie van de Belastingdienst. De mobiele "telefoons" van tegenwoordig zijn meer zakcomputertjes dan telefoons waarbij je je net zo goed kunt afvragen of deze merendeels voor het werk worden gebruikt.
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
Net als bi jde laptops in bruikleen geven en na 3 jaar kan het voor een symbolisch bedrag overgenomen worden. Alleen bij tussentijds vertrek van een raadslid heeft deze de keus overkopen of inleveren.
Janssen / Boekhouder
Je laat iedereen inschrijven voor een cursus Nieuwe Werken waarbij tevens een ipad wordt verstrekt. De cursus wordt betaald door de werkgever. Waarschjinlijk kun je bij het A&O fonds een subsdie krijgen. (Ik kan het niet laten: de overheid verstrekt aan zichzelf een subsidie)

Na de cursus neem je het Ipadje naar huis. Op de factuur van de opleiding staat gewoon dat er een cursus wordt gegeven voor het Nieuwe Werken.
Marijn Heuts
Els Boers: ik hoop niet dat je dit aan je klanten adviseert. Gedurende de 3 jaar bruikleen voldoe je nog steeds niet aan de 90% en dus ontloop je de heffing niet. Onder de oude regels: afschrijven in 3 jaar met 10% restwaarde. Onder de WKR: factuurwaarde ineens belast. Tenzijde gemeente Hardenberg in 2011 al de WKR toepaste gaan ze ook daar nat. Drie jaar lang zal de iPad belast loon zijn, elk jaar tegen 30%.
Tiemon Boerema / administrateur grondbedrijf
664 Ipads voor pakweg 500 euro levert een som van

€ 332.000. Dan lijkt bij een belastingheffing van

€ 323.687 wel erg veel.
henk
Volkomen terecht. Ipads e.d. zijn nutteloze apparaten. Als je tegenwoordig met elkaar overleg hebt kijken we met ons allen naar het scherm. De ipad is het phallus symbool 2013
Edwin
Ik zie niet duidelijk het verschil tussen het verstrekken van een laptop voor zakelijk gebruik en een iPad ernaast. Beiden heb ik nodig om mijn werk optimaal te kunnen uitvoeren. Zolang het eigendom bij de werkgever ligt zou dit toch geen verschil moeten maken? Ligt uiteraard anders als het "gegeven" wordt. Dan is het verkapt loon/salaris en geen twijfel over de belastingplicht.
Advertentie