Advertentie
digitaal / Nieuws

VNG vraagt SVB om pgb-portaal te bouwen

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) deze week gevraagd om het technische systeem voor het trekkingsrecht te bouwen. Het budgethoudersportaal is daarvan ook een onderdeel.

06 december 2016

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) deze week gevraagd om het technische systeem voor het trekkingsrecht te bouwen. Het budgethoudersportaal is daarvan ook een onderdeel. 



Dienstverlening SVB verbeterd
'Gemeenten vinden het tijd om tot een efficiënte en gebruiksvriendelijke uitvoering te komen van het pgb-trekkingsrecht', zo schrijft VNG op haar website. De ketenpartijen weten maar geen overeenstemming te bereiken over de realisatie van het budgethoudersportaal. Gemeenten horen volgens VNG dat de dienstverlening van de SVB beter is geworden en ervaren dat de samenwerking met SVB steeds beter loopt. 'Het is nu de tijd om noodzakelijke verbeteringen voor de lange termijn door te voeren', schrijft VNG.


Minder kans op fouten en lagere kosten
Gemeenten hebben gezamenlijk gekozen om de uitvoering van bouw en het beheer van het budgethoudersportaal bij de SVB neer te leggen. 'Dat betekent minder schakels, minder afstemming, geen migratie en conversie van gegevens, en dus minder kans op fouten en lagere kosten. Het (ICT-)landschap wordt daardoor niet onnodig complex, we bouwen voort op het proces tussen de gemeenten en de SVB, en er blijft één aanspreekpunt voor de uitvoering.' Een belangrijk voordeel van de keuze is volgens VNG dat budgethouders meer zekerheid en continuïteit geboden wordt wanneer hun gegevens in beheer zijn bij een publieke partij. 'Die taak hoort volgens gemeenten niet thuis bij een partij met commerciële belangen.'


Betrokken organisaties

Gemeenten willen van SVB een plan van aanpak voor de bouw van het technische systeem. Daarbij worden de wensen van Per Saldo, de landelijke vereniging van en voor budgethouders, meegenomen. Er moet ook aandacht zijn voor samenhang met de Wet langdurige zorg (Wlz), zodat 'het gesprek met de zorgkantoren als mogelijk mede-opdrachtgever aan kunnen gaan.' Het nieuwe technische systeem wordt naar verwachting in 2017 en 2018 geïmplementeerd.

Meer informatie over het nieuwe budgethoudersportaal vindt u op de website van VNG.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie