of 65101 LinkedIn

VNG: vernietig documenten geëmigreerde personen niet

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseert tegen het vernietigen van brondocumenten van geëmigreerde personen. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) is van plan deze documenten te vernietigen, maar volgens de VNG moet er een andere oplossing worden gevonden.

Vernietigen

‘Wij zijn van mening dat deze brondocumenten niet vernietigd moeten worden, maar dat in gezamenlijkheid tot een oplossing moet worden gekomen die de belangen en rechten van burgers borgt’, schrijft de VNG aan de RvIG. De RvIG nam in 2014 de brondocumenten over geëmigreerde personen over van gemeenten en is van plan deze documenten, met uitzondering van in het buitenland uitgegeven Nederlandse paspoorten, te vernietigen.

 

Problemen

‘Vernietiging zou voor de betrokken burgers kunnen betekenen dat gegevens opnieuw moeten worden aangeleverd. Als documenten niet vindbaar zijn, kunnen zij problemen krijgen.’ Als oplossing suggereert de VNG het digitaliseren van de brondocumenten en het verruimen van de regels voor de verwerking door de RvIG (die de gegevens nu niet mag verwerken).

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Een ambtenaar (Ambtenaar) op
Bijzonder, dan bewaren en digitaliseren we documenten van mensen, die al honderd jaar of langer dood zijn en deze wereld daarmee al lang verlaten hebben. Om vervolgens de documenten te vernietigen van mensen die voor een woonplaats op een ander plek van deze wereld kiezen.
Door Spijker (n.v.t.) op
De Rijksdienst kan het advies van de VNG maar beter opvolgen. Geëmigreerde personen kunnen immers gemakkelijk weer terugkeren. Maar wat handig als er dan nog wat brondocumenten zijn toch?