of 58952 LinkedIn

VNG: Omgevingsloket Online niet goed genoeg

De ICT-aspecten van de Wabo zijn voor gemeenten reden om invoering van de Wabo per 1 juli 2010 onverantwoord te achten, stelt de VNG, die minister Huizinga (VROM) om maatregelen heeft gevraagd. 
5 reacties

De ICT-aspecten van de Wabo zijn voor gemeenten reden om invoering van de Wabo per 1 juli 2010 onverantwoord te achten, stelt de VNG, die minister Huizinga (VROM) om maatregelen heeft gevraagd.

 

Het probleem is volgens de VNG het Omgevingsloket Online (OLO), dat een sleutelrol speelt bij de elektronische afhandeling van omgevingsvergunningen. Recente tests hebben nieuwe tekortkomingen aan het licht gebracht. Documenten kunnen onbedoeld worden veranderd, onjuist gedateerd of zelfs verwijderd. Daardoor kunnen wettelijke termijnen worden overschreden waarvoor gemeenten volgens de Wabo juist verantwoordelijk zijn. Vergunningen moeten automatisch worden toegekend als een gemeente zich niet aan die termijnen houdt. Ook de 'CAD-viewer', een stuk software voor het op het beeldscherm beoordelen van digitale bouwtekeningen, vertoont nog steeds technische onvolkomenheden.

 

Er is voor het OLO ook geen duidelijkheid over hoe dit elektronische loket aansluit op het Nationaal Uitvoerings Programma dienstverlening en e-Overheid (NUP). 'Herhaald aandringen heeft nog steeds niet geleid tot een planning die laat zien wanneer over welke functionele uitbreiding, en welke aansluitingen op de NUP-standaards en -voorzieningen, besluitvorming plaatsvindt en welke keuzen dan aan de orde zijn.' Ook over ondersteuning en beheer op de langere termijn is nog onvoldoende vastgelegd, vindt de VNG.

 

In een brief aan Huizinga heeft de VNG gevraagd om maatregelen om de vele onzekerheden weg te nemen. Op 9 maart beslist de Eerste Kamer over de invoeringswet Wabo, de laatste stap in het Wabo-traject.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door WdG (Informatiebeheerder) op
Ben het met WG eens: het afschuiven door de VNG op de hogere overheid komt de gemeenten goed uit. Het OLO is m.i. zelfs helemaal niet nodig om de Wabo uit te kunnen voeren. Het ware wellicht handiger geweest het OLO wat later in beeld te brengen. Het is zelfs al een veeg teken dat er een (nog) wet nodig is om afstemming in vergunningverlening (lees: samenwerking) te bereiken; ik meen dat de Awb daar ook al iets in regelt.
Door Ad Gerrits op
Het lijkt niet te lukken om een landelijke voorziening op te leveren die kwalitatief voldoende is voor de gebruikers. Maar zou wel mogelijk zijn om bij een paar honderd afnemers een goed genoeg werkende eigen voorziening in te richten. (wat normaal gesproken gebeurt). Kan niet beoordelen wat er precies mis gaat met het OLO traject maar het blijft een rare situatie.
Door Burger op
@ WG ik heb zojuist zelf getest ik pakte gewoon weg een melding nummer die online staat en belde of de klacht al in behandeling was omdat ik niets hoorde de meldlijn gaf domweg gewoon de naam vrij terwijl ik niet eens had ingediend maar weet dus wel wie de melding dus heeft gedaan !!!!
Door WG op
Dit is volgens mij een zwaar overdreven reactie van de VNG.
Het OLO is een prima middel waarbij documenten uitgewisseld kunnen worden en van commentaar voorzien worden.
De bewaking van het proces moet je als gemeente niet in het OLO willen doen, maar in je eigen (op maat gemaakte) back-officesysteem. Dit is het afschuiven van het probleem van gemeenten op het ministerie.
Door Burger op
Daarom altijd via het landelijke klachten lijn www.milieuklachten.nl de melding doen.

Zeer betrouwbaar en direct bevestiging en men deze nooit kunnen onbedoeld worden veranderd of onjuist gedateerd of zelfs verwijderd door corrupte ambtenaren