of 59123 LinkedIn

VNG en KING werken aan centrale aangifte overlijden

VNG en KINGgemeenten werken met de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) aan één centraal formulier waarmee digitaal aangifte kan worden gedaan van overlijden.

VNG en KINGgemeenten werken met de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) aan één centraal formulier waarmee digitaal aangifte kan worden gedaan van overlijden.

Begrafenisondernemer doet melding
Aan de pilot doen diverse gemeenten mee waaronder ’s-Hertogenbosch. Het formulier wordt via de  Ondernemingsdossiers van gemeenten verstrekt. Een begrafenisondernemer logt in met eHerkenning en vult het centrale digitale formulier in, waarna de gemeente een melding krijgt. De melding wordt verstuurt via een gestandaardiseerd koppelvlak, of via de Berichtenbox voor Bedrijven.

Kosten 

De implementatie van een koppelvlak brengt kosten met zich mee voor de gemeente, maar de mutatie wordt dan wel gelijk in het gemeentelijk systeem ingevoegd. De Berichtenbox voor bedrijven is goedkoper, maar dan moeten de gegevens zelf ingevuld worden.


  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Opmerker op
De ontwikkelingen gaan zo snel, dat ik straks na mijn 90e na mijn overlijden zelf nog een algemene centrale mededeling kan doen. DigitalHeaven !
Door Paul Vreeke (Directeur / eigenaar APAPS) op
Waarom niet (omgeven met een aantal e-herkenningsafspraken) rechtstreeks muteren in de BRP? Het is weer een voorbeeld van automatiseren van de oude manier van werken. De verplichting overlijdensaangifte persé in de plaats van overlijden te doen stamt uit 1814.
Door Fritz A. von Geusau op
Goh, Marten van der Veen, Ik wist echt niet dat er in Friesland nog uitvaartondernemers bestaan die het Nederlands niet machtig zijn. En die Friese gemeenten waar u op doelt maken nog steeds deel uit van de Nederland. Als die gemeenten zo nodig allerlei formulieren willen ontwikkelen in het Fries, dan doen ze dat toch gewoon (op eigen kosten). Het feit dat het Fries als officiële taal is erkend staat eigen initiatief niet in de weg hoor.
Door Marten van der Veen (Wethalder) op
Een centraal formulier is een gedachte vanuit de eenheidsstaat. In de friese gemeenten ligt dat anders en zal ook een in de eigen friese taal een en ander geregeld moeten worden