of 59794 LinkedIn

Vluchtelingen-app voor overheden in ontwikkeling

Het Amerikaanse technologiebedrijf Unisys Corporation heeft een ‘vluchtelingen-app’ ontwikkeld voor overheden en asielzoekers. Het bedrijf adviseert agentschappen en partners van EU-lidstaten bij technologische oplossingen voor hulp, beheer en onderhoud van de toestroom van vluchtelingen.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Unisys Corporation heeft een ‘vluchtelingen-app’ ontwikkeld voor overheden en asielzoekers. Het bedrijf adviseert agentschappen en partners van EU-lidstaten bij technologische oplossingen voor hulp, beheer en onderhoud van de toestroom van vluchtelingen.

Vluchtelingen in kaart brengen

Unisys stelt in een persbericht dat de ‘Refugee app’ binnen twee maanden gereed kan zijn, als er door de Europese Unie een ‘go’ wordt gegeven. Het ontwerp van Unisys is inmiddels ingediend bij Frontex, het agentschap van de EU. Frontex deed eerder al een oproep voor techbedrijven om apps te bouwen waarmee vluchtelingen in kaart gebracht kunnen worden. Met de Refugee app kunnen vluchtelingen zich in hun thuisland of in een tijdelijke opvang via hun smartphone aanmelden voor gezinshereniging, onderwijs en medische hulp. Overheden kunnen de aangemelde vluchtelingen met informatie van de app pre-screenen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld sneller beoordelen of iemand recht heeft op asiel of niet.


Biometrische identificatie 

Een voordeel van de app voor vluchtelingen is volgens Unisys het gebruik van biometrische identificatie, dat zorgt voor snellere registratie, evaluatie en asielaanvraag. Met biometrische identificatie worden er meetbare eigenschappen vastgesteld zoals vingerafdrukken en irisscans. Er is in de app ook een informatieportaal voor vluchtelingen inbegrepen, waar ze informatie kunnen vinden over zorg en ondersteuning bij het aanvragen van asiel. De inzet van hulpverleners kan ook beter verdeeld worden aan de hand van informatie van de app.


Snellere registratie 

Door het biometrische vluchtelingenregistratiesysteem van de app kunnen vluchtelingen zich in de EU registreren zonder de verplichte registratie bij EURODAC. Dat is een centraal datasysteem dat aan de hand van vingerafdrukken kan achterhalen of vluchtelingen al asiel hebben aangevraagd in andere EU-lidstaten, of dat ze onrechtmatig het grondgebied van de Europese Unie zijn binnengekomen. Het registratieproces verloopt zonder EURODAC sneller.


Toestroom migranten voorspellen 

Door inzet van de Refugee app kunnen overheden daarnaast migrantenstromen voorspellen en zich zo beter voorbereiden op hun komst. Quota-management wordt met de app zodoende verbeterd. Unisys stelt ook dat mogelijk terrorisme en overige risico-gerelateerde zaken met de app voorspeld kunnen worden, doordat vluchtelingen in hun thuisland al via de app in kaart zijn gebracht. 

 

Als de app wordt ontwikkeld, is deze gratis te downloaden voor zowel migranten als overheden. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Alfred op
Vluchtelingen komen uit landen waar het vertrouwen in overheden (logisch) nul is. Google even op World Values Survey. Hoe groot is de kans dat ze een netwerk/app van de overheid verkiezen?
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Goh, ik dacht altijd dat een vluchteling arm en hulpbehoevend was..., maar nee, onze controlfreaks vinden van niet... Iedereen is hier welkom, maar moet zich wel even met de nieuwste smartphone vanuit Syrië of Irak via de app melden... Hoe geestelijk ziek kun je als bedenker zijn ?? Onderwijl kunnen de ouderen, zieken en de miljoen werkzoekenden gewoon dood vallen van onze regering en parlementariërs.... Is het gek dat er alleen nog een stel profiteurs op dit zooitje wil stemmen ?