of 59199 LinkedIn

Vier projecten ontvangen Waterinnovatieprijs 2017

De Waterinnovatieprijs van de Unie van Waterschappen (UvW) en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) is maandag uitgereikt aan EQA-Box voor hun waterkrachtinstallatie, de innovatieve zuiveringstrein GE(O)ZOND Water, de modulaire sensor van de Multiflexmeter en de doorlatendheidssondering voor dijkverbeteringen van Fugro Nederland B.V.

De Waterinnovatieprijs van de Unie van Waterschappen (UvW) en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) is maandag uitgereikt aan EQA-Box voor hun waterkrachtinstallatie, de innovatieve zuiveringstrein GE(O)ZOND Water, de modulaire sensor van de Multiflexmeter en de doorlatendheidssondering voor dijkverbeteringen van Fugro Nederland B.V.

Transitie naar duurzamer Nederland
De organisaties maken dat bekend in een persbericht. Juryvoorzitter Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, noemt de winnaars prachtige voorbeelden van de transitie naar een duurzamer Nederland. ‘Met oog voor het milieu en energiebesparing proberen de waterschappen en hun partners de gevolgen van klimaatverandering beheersbaar te houden. De innovatiekracht van de sector stemt me optimistisch.’

Doorlatenheidssondering en gebruik van ozon

De innovatieve doorlatenheidssondering van Fugro in samenwerking met Deltares en waterschap Aa en Maas is een sondeertechniek waarmee om de twee centimeter de doorlaatbaarheid van de dijk in beeld wordt gebracht. Door het gebruik van deze techniek bleek voor een dijk aan de Maas dat de versterking circa de helft goedkoper kan. Ook scheelt het fors in transporthinder en CO2-uitstoot. Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en drinkwaterbedrijf PWN sleepten de prijs in de wacht met GE(O)ZOND Water. Bij het project GE(O)ZOND Water worden door het gebruik van ozon medicijnresten en andere vormen van microverontreiniging uit afvalwater gezuiverd.

Koppeling met sensoren

Multiflexmeter won in de categorie ‘Voldoende water’. De meter moet de peilschaal van de toekomst worden. Door de toepassing van een standaard open source-elektronicaplatform is een koppeling met allerlei soorten sensoren mogelijk, waaronder waterhoogte. Er wordt ook gewerkt aan versies voor het meten van zoutgehalte, stroomsnelheid, doorzicht, slibaanwas en algenconcentratie. De EQA-Box Plug & Play waterkracht van EQA-Projects B.V. en waterschap Rivierenland viel ook in de prijzen. Dit is een waterkrachtinstallatie die binnen een dag te plaatsen is bij een stuw, rioolwaterzuiveringsinstallatie of gemaal. Er kan energie mee worden opgewekt uit water. De publieksprijs ging naar een verbetering van de Ijsseldijk in Gouda, waar een nieuwe techniek werd gebruikt door van binnenuit te versterken, door cement in de dijk te injecteren.

Versnellingstraject

De winnaars krijgen de kans om een intensief versnellingstraject aan te gaan, om innovatie verder op gang te helpen. Een innovatiemakelaar ondersteunt dan verdere realisatie of marktintroductie van de winnaars. Hein Pieper, vicevoorzitter Unie van Waterschappen, noemt het voorkomen van verdere klimaatverandering zeer urgent. ‘Het is het afgelopen jaar veel gegaan over het voorkomen van wateroverlast en andere gevolgen van het steeds extremere weer. Maar het is dweilen met de kraan open als ook niet aan de mitigatiekant gedacht wordt.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.