of 63946 LinkedIn

Vertrouwen in algoritmegebruik door overheid neemt af

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Alleen de grote techbedrijven doen het slechter dan de overheid als het gaat om het vertrouwen van de Nederlander in algoritmegebruik. Nog geen twee op de tien Nederlanders heeft vertrouwen in het algoritmegebruik door de overheid, blijkt uit jaarlijks onderzoek van accountantsbureau KMPG. Een gebrek aan transparantie en een ongeloof in een eerlijke werking hebben sterke invloed.

Niet transparant en eerlijk

Nederlanders raken steeds beter bekend met het fenomeen algoritmes, maar ook het wantrouwen groeit. Zo’n vier op de tien mensen staat afwijzend tegenover het gebruik van algoritmes door overheden en uitvoeringsorganisaties. ‘De helft van de Nederlanders vindt dat organisaties van de overheid niet transparant en eerlijk zijn over het gebruik.’ KPMG noemt dat opvallend omdat vorig jaar bleek dat Nederlanders met name in het publieke domein de voordelen van algoritmegebruik zien.

 

Techgiganten

Maar als overheden algoritmes gebruiken dan is dat 'vrijwel altijd direct van invloed op burgers’, vertelt senior manager Frank van Praat in het bericht van KPMG. ‘Dat maakt de impact groter.’ 18 procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in het algoritmegebruik door de overheid en ‘slechts 14 procent vindt dat het met het gebruik van algoritmes door Google, Apple en Facebook wel goed zit’.

 

Meer samenwerking

Algoritmes zijn een netelig onderwerp voor gemeenten, bleek vorige week nog uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens: rekening houden met mensenrechten bij de inzet van algoritmes is een worsteling voor gemeenten. Volgens voorzitter Adriana van Dooijeweert moet er meer samenwerking zijn tussen gemeenten en binnen gemeenten. Nu wordt die samenwerking gehinderd door interne scheidslijnen.

 

Samenleving verbeteren

Zes op de tien Nederlanders associëren de inzet van algoritmes door de overheid vooral met ‘een gebrek aan privacy’, schrijft KPMG verder. Een op de vier vindt het bovendien belangrijk dat algoritmes worden ingezet om de samenleving te verbeteren. ‘En niet, zoals nu vaak gebeurt, om vermeende misstanden op te sporen.’ Het accountantsbureau concludeert dat de roep om toezicht aanzwelt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Recente missers bij het Rijk door algoritmen:
1. 4 miljard teveel Rijkssteun aan bedrijven uitgegeven. Zie het maar weer terug te halen.
2. De belastingdienst is ook weer eens in de fout gegaan. Belastingplichtigen kregen zonder enige toelichting minder geld terug dan op hun aangifte staat vermeld en moeten daartegen bezwaar maken. Zij komen in een bureaucratisch walhalla terecht.