of 64120 LinkedIn

Verkiezingsapp Rotterdam controleert stempas

Rotterdam heeft een app ontwikkeld om de geldigheid van stempassen te controleren en tevens te tellen hoeveel mensen een stemlokaal bezoeken.
2 reacties

De gemeente Rotterdam gaat op 20 stemlocaties in de stad met een app de geldigheid van een stempas of machtiging controleren. Ook wordt dan automatisch bijgehouden hoeveel mensen op die locatie hebben gestemd.

App scheelt duizenden uren
PvdA-wethouder Jantine Kriens (organisatie) presenteerde de app woensdag tijdens een training voor stembureaupersoneel. ,,Het is een proef. We houden dus nog een slag om de arm, maar als dit werkt zoals we verwachten, dan hebben we hiermee 'the best of both worlds’’, meent Kriens. Volgens een woordvoerder zou deze manier van werken duizenden arbeidsuren schelen.

Telling betrouwbaarder
Vooral op piekmomenten kan de controle van de stempassen tijdwinst opleveren en lange rijen wachtende mensen voorkomen. Bovendien is de telling veel betrouwbaarder dan de eerste handmatige telling in de avond, omdat het aantal mensen dat heeft gestemd exact bekend is.

Minder personeel nodig
De app is in eigen huis ontwikkeld. Het systeem legt geen stemgedrag vast. Als de proef en succes wordt en deze methode breed wordt ingevoerd, hoeft in de toekomst minder personeel voor de stembureaus worden ingezet, laat de gemeente weten. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken is de belangstelling zo groot dat ambtenaren tijdens de verkiezingen de proef gaan bekijken.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Niemand zal er bezwaar tegen hebben dat de stempassen en machtigingen met de computer gecontroleerd en geteld worden, en als dat tijd scheelt is dat mooi meegenomen. De stempassen zijn (bijvoorbeeld als er een storing optreedt) altijd nog handmatig te tellen.

Maar de kans is natuurlijk groot dat de volgende stap wordt dat je je stempas in een computer mag steken en dan je stem mag uitbrengen, de nieuwe stemcomputer....
Door Hoedtje op
What's app: transparant, controleerbaar, integer, kiesgerechtigd, stemvrijheid, stemgeheim, uniciteit en toegankelijkheid. Knap! Dit ontwikkelen we in een gemeente? Wat heeft BZK op dit gebied de laatste jaren gedaan of laten doen? Of wil een wethouder uit de G 4 even in de schijnwerper met weer een proefballon? Toch benieuwd of dit iets toe gaat voegen aan de ontwikkelingen rondom het verkiezingsproces. Handmatig tellen anno 2012 komt toch niet echt 2.0 of 3.0 over..........