of 60831 LinkedIn

Venlo redt tv-beelden omroep

Het archief van de gemeente Venlo gaat de nieuwsuitzendingen van Omroep Venlo bewaren. De omroep werkt sinds 2010 volledig digitaal.

Het archief van de gemeente Venlo gaat de nieuwsuitzendingen van Omroep Venlo bewaren. De omroep werkt sinds 2010 volledig digitaal. Daardoor bestaat het risico dat al het materiaal van de omroep verloren gaat, aangezien alles op één server staat opgeslagen.

De gemeente Venlo vreest voor het scenario dat er iets met de server gebeurt en is daarom met geld over de brug gekomen om de uitzendingen duurzaam te bewaren. In totaal bedragen de kosten 8.000 euro. De gemeente heeft daarmee een tapestreamer aangeschaft die de digitale uitzendingen in tweevoud bewaart.

Volgens De Limburger ziet de gemeente de beelden van de omroep als cultuurhistorisch erfgoed. De omroep is echter zelf niet wettelijk verplicht om de uitzendingen voor de lange termijn te bewaren. De uitzendingen van Omroep Venlo bestaan al sinds 1983. Tot 2010 werden deze op videobanden bewaard, omdat er voor digitalisering geen budget was. Na 27 jaar was de verzameling videobanden bijna 120 meter lang en werden deze overgedragen naar het gemeentelijke archief. Daar worden de banden momenteel gedigitaliseerd.

Digitaliseren
Veel gemeenten zijn bezig met het digitaliseren van hun archieven. Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur in 2016 bleek dat ongeveer de helft van de gemeenten problemen ondervindt met informatie die op verouderde wijze is opgeslagen. Gemeenten zijn daarnaast verplicht om hun websites duurzaam te archiveren. Zo’n driekwart van de gemeenten doet dit. Op dit gebied lopen ze aanzienlijk voor op andere overheden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.