of 63966 LinkedIn

Veertig procent telefoons kan NL-Alerts niet ontvangen

Het waarschuwingssysteem bij rampen, NL-Alert, is bij 40 procent van de mobiele telefoons niet geschikt, waaronder de iPhone.
4 reacties

Lang niet alle telefoons zijn geschikt voor het NL-Alertsysteem, dat donderdag gelanceerd wordt. Via dat systeem krijgen mensen in noodsituaties een bericht van de overheid, maar het systeem werkt bijvoorbeeld niet voor iPhones en een aantal andere populaire mobieltjes, zo meldden Tweakers en Nu.nl zondagochtend.

IPhone ongeschikt
Op de website Nederland Veilig van de overheid is te controleren of een telefoon geschikt is voor het systeem. Wie bijvoorbeeld een iPhone aanklikt, krijgt de melding ,,Apple iPhones kunnen NL-Alert op dit moment niet ontvangen. Het is nog onduidelijk wanneer iPhones NL-Alert wel kunnen ontvangen.'' Op de website staat dat het systeem de komende jaren verbeterd zal worden.

3G werkte niet

Vorig jaar, toen het systeem werd aangekondigd, was al duidelijk dat het niet werkte voor telefoons die gebruik maken van het 3G netwerk, oftewel alle smartphones. Toen werd toegezegd dat daaraan gewerkt zou worden. Volgens Tweakers zou 40 procent van alle mobieltjes ongeschikt zijn voor het ontvangen van rampberichten.

Vergelijkbaar met radiosignaal

NL-Alert werkt niet via de sms, maar via een systeem vergelijkbaar met het verzenden van een radiosignaal. Bij een noodsituatie zoals een overstroming of een brand waarbij giftige rook vrijkomt, krijgen mensen in een bepaald gebied een bericht met informatie over wat er aan de hand is en wat zij het beste kunnen doen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Ach bij mij op de werkplek hoor je het luchtalarm ook niet (hoeveel dekking heeft dat...?)

Dus mooi zo'n extra instrument (op mijn telefoon doettie het wel)
Door Cees op
Keurig mijn HTC one X ingesteld, maar niets ontvangen. volgende ramp project van de overheid?
Door Matt Poelmans (directeur ) op
De kop kan beter luiden: NL-Alertsysteem niet geschikt voor bijna de helft van de telefoons in Nederland.
Door Peter Luit op
Had het dan technisch niet eenvoudiger geweest een sms alert toe te passen en in gevallen van nood via de providers massaal het bericht naar elk nummer te sturen?