of 62812 LinkedIn

Veel banen in digitale kunstsector

De Nederlandse digitale kunstsector is goed voor een jaaromzet van zo’n 400 miljoen euro en geeft werk aan ruim 10.000 mensen. Dit blijkt uit de maandag bekendgemaakte eerste ‘Sectoranalyse E-Cultuur’, die uitgevoerd werd door bureau Veldkamp/TNS NIPO in opdracht van Virtueel Platform. Met de aangekondigde bezuinigingen in het vooruitzicht maakt de sector zich zorgen over de toekomst.
Reageer
De Nederlandse digitale kunstsector is goed voor een jaaromzet van zo’n 400 miljoen euro en geeft werk aan ruim 10.000 mensen. Dit blijkt uit de maandag bekendgemaakte eerste 'Sectoranalyse E-Cultuur', die uitgevoerd werd door bureau Veldkamp/TNS NIPO in opdracht van Virtueel Platform. Met de aangekondigde bezuinigingen in het vooruitzicht maakt de sector zich zorgen over de toekomst.

Projectbasis
Voorgaande jaren kreeg de snelgroeiende sector subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze zekerheid raakt de sector nu kwijt. ,,De subsidie wordt in de toekomst op projectbasis verstrekt en daarnaast wordt het belangrijk dat een project ook geld oplevert,'' aldus Michel Langendijk van Virtueel Platform. ,,Hierdoor blijft er minder ruimte over voor experimenteren. Dat is jammer, want zo lopen we mooie initiatieven en nieuwe producten mis.''


Kunst delen

Uit het onderzoek blijkt dat organisaties en kunstenaars in deze sector veel waarde hechten aan sociale media en mobiele technologie. Deze platformen worden gebruikt om kunst en informatie met anderen te delen. ,,Op deze manier wordt kunst iets dat overal om je heen gebeurt, daarbij spreekt het ook veel meer jongeren aan,'' legt Langendijk uit.


Bij de digitale kunstsector moet gedacht worden aan verschillende soorten projecten zoals een videogame als trainingstool voor chirurgen, smartphone toepassingen in musea, maar ook een lespakket over de Tweede Wereldoorlog voor kinderen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.