Advertentie
digitaal / Nieuws

Van der Laan wil autoscannen van incassobureau onderzoeken

De gemeente Amsterdam wil laten onderzoeken of het toegestaan is dat het incassobedrijf debtscan door de stad rijdt met een camera-auto die kentekens scant en zo schuldenaren zoekt.

22 augustus 2013

Burgemeester Eberhardt van der Laan (PvdA) van Amsterdam wil zich laten informeren over mogelijke schendingen van privacy door het bedrijf Debtscan. Dit incassobureau maakt willekeurig duizenden foto's van auto's en hun kentekens, om zo te achterhalen of de eigenaren schulden hebben. In de hoofdstad ontstond discussie of Debtscan dit wel mag doen. Volgens privacy-experts zou het bedrijf de privacy van burgers schenden door lukraak foto's van hun auto's te maken. 

Openbare ruimte
Van der Laan wil zich nu in de materie verdiepen. 'Er zijn regels over wat wel en niet mag in de openbare ruimte, ter bescherming van de privacy. Het College Bescherming Persoonsgegevens houdt hier toezicht op. Ik zal me laten informeren over de werkwijze van Debtscan en over de afspraken hierover met het CBP', aldus de bugervader in een verklaring. 'De gemeenteraadsfractie van Red Amsterdam heeft hier inmiddels raadsvragen over gesteld, in de beantwoording zal ik hier op terugkomen.'
Optreden tegen dit soort bedrijven
Fractievoorzitter Roderic Evans-Knaub beklaagde zich gisteren in de media over de gang van zaken. Hij vindt dat de privacy van alle Amsterdammers en bezoekers van de stad in het geding zijn. 'Ik ben blij dat Van der Laan hiermee aan de slag gaat. Naast die uitspraak van het CBP, waar hij om vraagt, zou ik willen dat de juridische afdeling van de gemeente uitzoekt of we als stad Amsterdam middelen hebben om op te treden tegen dit soort bedrijven', aldus Evans-Knaub. Hij stelt dat er misschien nog wel meer concerns zijn met een dergelijke werkwijze. 'Ik wil daarom dat het college kleur bekent. Mocht het zo zijn dat het college hiertegen kan optreden, dan moeten we bekijken of we deze praktijken via een APV kunnen verbieden. Kijk, als we via de APV een plantenbak op straat kunnen verbieden, dan moet dit ook kunnen.' 

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Vos / gemeenteambtenaar
Het probleem zit 'm volgens mij niet in het fotograferen van auto's en kentekens, maar in het koppelen van kentekengegevens aan NAW-gegevens. Die koppeling zit bij het RDW, die is eigenaar van de brongegevens.

De vraag is, of het RDW dit incassobureau toestemming geeft/heeft gegeven, om haar gegevens voor dit doel te gebruiken.
Ron / adviseur
Lijkt mij weer typisch zo'n Pavlov reactie met het woord privacy als kapstok.
Monique
Kan iemand mij uitleggen hoe een bedrijf aan de hand van kentekens kan kijken of iemand schulden heeft? Deze informatie ligt toch niet voor het oprapen?
Han Sanders
Ahem.. Het gebruik van kentekengegevens uit gemeentelijke parkeerautomaten door de belastingdienst is WEL geoorloofd, en het op de openbare weg foto's maken NIET? Burgemeester Van der Laan begint autoritaire trekjes te vertonen.



Misschien is het een oplossing als politieagenten deze incassobureaus dwingen om de foto's van de geheugenkaart van hun camera te wissen?
flierman / commissielid
vroeg mij ook al af als je het kenteken hebt, hoe kom je dan aan die bijbehorende NAW gegevens ? En geheugenkaartje wissen ? Alleen nog voor fototoestellen. Nooit gehoord van in de Cloud werken ? En de belastingdienst is een keizerrijk op zichzelf.
Hart / Financiën
Wat een morele verontwaardiging van de politiek. De grap is zij doen het zelf ook. De overheid is zelf ook bezig d.m.v. wetgeving die er eigenlijk niet voor bedoeld is, om de kentekens van wagens te scannen op schulden.

De overheid zal hier liever geen concurrentie willen hebben, omdat burgers dan doorkrijgen dat dit soort controles een diepe inbreuk doen op hun privé leven.

Ik vraag mij af of dit bedrijf een toegevoegde waarde voor de markt kan hebben, tenslotte alle schulden liggen vast in de administraties van overheden en bedrijven.

Ik vraag mij af wat er gebeurt als je niet wilt dat je gescand wordt? Als je gescand wordt, ben je dus een verdachte, en daarmee heb je recht op weerwoord. Wordt iedereen gescand, dus ook de leidinggevende elite in dit land, of weer toch maar weer de kleine man?
K. de Beer / organisatie adviseur
En dit is nog wanneer je op de openbare weg bent. Maakt Red Amsterdam en de burgemeester ook zo'n heisa van de beelden op Streetview? En van de overheid die bij de paspoortcontrole de achterstallige boetes en belastingaanslagen checkt?

Maar is de gewenste privacybescherming eigenlijk geen wassen neus? Moeten we gewoon niet accepteren dat ons hele hebben en houwen al vastligt bij talloze partijen zoals de Amerikaanse CIA, de FIOD, en niet te vergeten talloze telemarketeers.

In feite is dit een achterhoedegevecht.
Jose / ambtenaar
2 dingen; werkt het bureau in opdracht van of is dit gewoon iets op eigen initiatief? in het eerste geval lijkt het mij duidelijk dat de opdrachtgever eerst bij CBP informeert of de te gebruiken methode wel of niet in strijd is met wetgeving en als het op eigen initiatief is, dan gewoon verbieden !!!!

Wat de belastingdienst doet, die mag héél veel en als het goed is voeren zij gewoon wetten uit; de Overheid heeft op tal van terreinen monopolie. De kunst is dat dat op een prudente en integere wijze wordt uitgevoerd. Ik zeg niet dat ik het met alles eens ben, maar zo lang wetgeving de bron is van het overheidshandelen, dan valt er niet zoveel tegen te doen. De overheid moet het goede voorbeeld geven en in mijn perceptie heb ik zo nu en dan mijn twijfels, vooraal met Opstelten en Teeven aan het bewind !!!!
faber
In Nederland wordt ten onrechte zeer slordig met privacy van burgers omgesprongen. Alles wordt goed gevonden onder verwijzing naar criminaliteit en terrorisme en met de dooddoener 'wie niks te verbergen heeft, heeft niks de te vrezen'. Over kentekens fotograveren: het is de politie die er mee begonnen is terwijl het eigenlijk niet mocht, het het ministerie van justitie en veiligheid die dat eerst dior de vingers heeft gezien en pas daarna met een wettelijke regeling kwam. Daarbij verwijzend naar criminaliteitsbestrijding maar bij elke controle blijkt het innen van openstaande boetes en belastingschulden het belangrijkste resultaat. En ja, goed voorbeeld doet goed volgen: het duo Opstelten en Teeven zal er niet veel moeite hebben dat particulieren zich van dezelfde methoden gebruiken als de staat.
Alfred Jodocus Kwak
@ hoekstra, ambtenaar (en wat voor één..!!

Bijzondere nieuwe hobby heeft U: 'fotograveren'…!

" Maar de particulieren gebruiken zich wel meer van die methoden.."

Blijft lastig hé, dat Nederlands….
Advertentie