Advertentie
digitaal / Nieuws

Valse start voor nieuwe website Zwolle

De nieuwe website van Zwolle is op zijn eerste dag weer uit de lucht gegaan. Een toeloop van nieuwsgierigen en softwarefouten maakten de site onbereikbaar.

03 juli 2014

De nieuwe website van de gemeente Zwolle heeft op zijn eerste dag weer plaats moeten maken voor de oude. Een toeloop van nieuwsgierigen in combinatie met een samenloop van omstandigheden maakten de site onbereikbaar en kwetsbaar.

Drukte én fout
"Het is een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden geweest", zegt intern opdrachtgever Joke Kok. De interne 'cache' van de website was zich nog aan het vullen met pagina's, terwijl er al veel verkeer was. "Daar kwam bij dat er een Zwollenaar die aan dagblad de Stentor meldde een gat in de beveiliging te hebben gevonden, zelf een hoop extra kunstmatig verkeer genereerde." En tegelijk waren IT'ers van de gemeente nog bezig een softwarematig gereedschap voor webstatistieken aan te koppelen. "De server gaf het op, en op het laatst gaf die nog een pagina weer met gegevens voor intern gebruik. Dat was niet de bedoeling, maar die meneer die het ontdekte had er echt niets mee gekund."


Alleen toptaken
De nieuwe site van Zwolle is een zogeheten toptakensite, waarop alleen nog de belangrijkste onderwerpen meteen in beeld komen en waarmee het gros van de vragen snel beantwoord kan worden. Het digitale loket is in de site geïntegreerd. De site voldoet ook aan de webrichtlijnen en past zich automatisch aan het gebruikte apparaat (pc, tablet, telefoon) aan. Zwolle heeft de website gebaseerd op het contentmanagementsysteem dat binnen het Dimpact-samenwerkingsverband is ontwikkeld. Dat systeem is gebaseerd op het open-sourcepakket Drupal, en kan door de deelnemende gemeenten naar eigen inzicht gebruikt en aangepast worden. Kok: "De site is door 13 gemeenten gezamenlijk ontwikkeld. Daar zijn we best trots op."

Volgende week
Samen met de betreffende ICT-dienstverlener gaat Zwolle deze week het probleem verhelpen en zich er met dubbele testen van vergewissen dat deze samenloop van omstandigheden zich niet weer voordoet. "We zijn nog aan het kijken", zegt Kok. "Gelukkig was de oude site gewoon actueel en konden we die meteen terugzetten. Hopelijk gaat de nieuwe site volgend week weer online."

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
Dappere poging. Jammer dat het de eerste keer niet is gelukt. En prachtig gevonden, die 'samenloop van omstandigheden'....
Hans van Eijsden / Tipgever
Op http://www.weblogzwolle.nl/content/view/41720/55 … (reactie 3 juli 2014 12:38) weerspreek ik een aantal van bovengenoemde uitspraken en licht ik deze verder toe.
Frank
Wel grappig. Ik ken die meneer die het gat gevonden heeft en die had ECHT wel heel veel gekund met de informatie die hij voor zijn neus kreeg als interne dump. Wat is dit voor onzin artikel zeg.
Mr R.M. Dalmijn
Eigenlijk een prachtige start. Nieuwe site volop in het nieuws en de veiligheid maximaal beproefd door een respectvolle publiek private samenwerking! En een adequaat crisesmanagement. Hulde voor Zwolle en dank aan de meedenkers.
Gerdine Haas / Beleidsadviseur
Wat een prutsers! T'is gelukkig maar verspilling van belasting geld :-(
Jules Ernst
Er staat in foutje in het bericht. De website voldoet/voldeed zeer zeker niet aan Webrichtlijnen. Websites die dat mogelijk wel doen staan in de lijst genoemd die door Logius regelmatig bijgewerkt wordt: http://www.webrichtlijnen.nl/actueel/overzicht-v …
Eddy Hoogendijk
Vooruitgang gaat zelden zonder slag of stoot.

Dan is het ook weer prettig als er goedwillende en professionele burgers zijn die een steentje bijdragen. Hulde! Kennelijk is ook de gemeente Zwolle adequaat met de situatie en de hulp omgegaan.



Met de uiteenzetting van Hans van Eijsden (de tipgever) kan iedereen begrijpen dat professioneel beheer van websites een specialisme is dat veel gemeenten boven de pet gaan. Moeten gemeenten ook niet in huis willen hebben, is geen publieke taak.



Ik noem het vooruitgang, want de website is met 13 gemeenten opgezet. Wel vaker wordt er opgeroepen om gemeentelijke websites gemeenschappelijk op te zetten, maar nu gebeurt het eindelijk op grotere schaal. En wellicht volgen na de eerste 13 de rest van de Dimpact samenwerking.

Een veelbelovende ontwikkeling die navolging verdient.
Advertentie