of 59199 LinkedIn

Utrechtse gemeenten vergroten inzet open data

Zes Utrechtse gemeenten en de provincie Utrecht hebben een samenwerking gesloten over kennisdeling van de inzet van open data. De bedoeling is dat gemeenten die nog veel stappen moeten maken, zo sneller voortgang boeken. De samenwerking staat open voor andere overheden in de regio.

Zes Utrechtse gemeenten en de provincie Utrecht hebben een samenwerking gesloten over kennisdeling van de inzet van open data. De bedoeling is dat gemeenten die nog veel stappen moeten maken zo sneller voortgang boeken. De samenwerking staat open voor andere overheden in de regio.

Slimme oplossingen

De gemeenten en provincie Utrecht willen nieuwe technologieën gebruiken om bedrijven en burgers beter te bedienen, dat maakt de provincie bekend. Open data moeten uiteindelijk bijdragen aan de ambitie om mensen in een gezonde en veilige woonomgeving door slimme en nieuwe oplossingen te leveren. Als voorbeeld wordt ‘social charging’ genoemd, een locatie-gebaseerd sociaal netwerk voor eigenaren van elektrische auto's, waardoor laadpalen in Utrecht met elkaar gedeeld kunnen worden. Ook bestaat er de app GoOV, die via mobiele netwerken gebruik maakt van GPS, Google Maps, Streetview en elektronische informatiediensten van OV-dienstverleners. Met GoOV krijgen reizigers begeleiding via van deur tot deur reisinstructies, met meldingen van afwijkingen en alternatieve reisroute. De Utrechte P-route, een manier om beschikbare fietsenstallingen te vinden, is ook gebaseerd op open data.
 

Meer profiteren door samenwerking
Om nog meer te kunnen profiteren van de mogelijkheden van open data is samenwerking nodig, zo stellen de initiatiefnemers. 'Door afspraken te maken over standaarden, de ontsluiting van de datasets en de datasets zelf, wordt de effectiviteit van ieders open databeleid versterkt. Zo is het bijvoorbeeld nuttig om gezamenlijk mobiliteitsdata te ontsluiten. Aanbieders van mobiliteitsdiensten kunnen hiermee dan betere diensten bouwen’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J H van der Knaap (ICT Architect) op
In het bericht van de provincie staat het correct:
"Het gaat om de gemeenten Amersfoort, Utrecht, Hilversum, Veenendaal, Zeist, Soest, Lopik, Leusden, Vianen, IJsselstein, Montfoort en de provincie Utrecht."
Het zijn dus niet allemaal Utrechtse gemeenten.