of 61441 LinkedIn

Utrecht voorloper met data-gestuurde handhaving

Gemeente Utrecht heeft zijn handhaving verder gedigitaliseerd met dank aan nieuwe handcomputers die data-gedreven sturing stimuleren. Burgemeester Jan van Zanen overhandigde maandag de nieuwe handcomputers.

Gemeente Utrecht heeft zijn handhaving verder gedigitaliseerd met dank aan nieuwe handcomputers die data-gedreven sturing stimuleren. Burgemeester Jan van Zanen overhandigde maandag de nieuwe handcomputers, die inmiddels twee weken in gebruik zijn.

Software speciaal voor Utrecht ontwikkeld
In totaal zijn er honderdveertig nieuwe handcomputers geïmplementeerd, waardoor alle handhavers er over eentje beschikken. De kosten bedragen in totaal zo’n 400.000 euro, waarmee ook de speciaal voor Utrecht ontworpen software is betaald. De gemeente zegt voorloper te zijn in de digitalisering van de handhaving. Utrecht is de eerste gemeente die werkt met het nieuwe type handcomputer en bijbehorende software. Projectleider Wilco van der Vosse legt uit dat de handcomputers zorgen voor een slimmere en efficiente manier van handhaven, waarbij ook de registratie flink wordt verbeterd. 

Nieuwe mogelijkheden
Met de data-gedreven sturing ontstaan er nieuwe mogelijkheden. De data varieert van parkeergegevens en uitstoot tot overlast van hangjongeren en honden. Alle bestanden belanden in een gezamenlijke database waaruit vervolgens lering wordt getrokken, zo vertelt Van de Vosse. ‘Er worden allerlei zaken van de openbare ruimte vastgelegd. Niet alleen negatieve zaken zoals overtredingen, maar ook ‘normale’, dagelijkse zaken. Denk bijvoorbeeld aan speeltuinen, waarbij we iedere keer als we langslopen registreren hoeveel kinderen er op dat moment spelen.'


Beleid aanpassen
Van de Vosse vervolgt: 'Zo ontstaat er een inzicht per speeltuin waardoor we weten welke veel en welke weinig gebruikt worden. Vervolgens kunnen wij ons beleid daar op aanpassen. Hetzelfde gebeurt momenteel al met scanauto’s. Door te meten waar de bereidheid groter of kleiner is om te betalen voor een parkeerticket, kunnen wij parkeerhandhaving aansturen waardoor de controles effectiever worden.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Orwell op
Yes en weer een stapje verder in het process Big Brother..
Maar waarom niet beginnen met de volgende stap, drones uitrusten met die software. Dan kun je een 7* 24 uur control-centre inrichten en kun je eindelijk in de oude wijken controleren op dubbelparkeren etc.
Door Barry van beeren (Handhaver openbare ruimte) op
Wij zijn al een lange tijd bezig met digitaal handhaven zowel bestuursrecht als strafrech. Uit de knipsel maak ik niet op wat hun meer doen dan andere gemeentes.