of 63908 LinkedIn

Utrecht keert zich tegen opslag van vingerafdrukken

Utrecht heeft zich als eerste gemeente gekeerd tegen de opslag van vingerafdrukken in een digitale database. Een overgrote meerderheid in de gemeenteraad steunde de motie van D66.
5 reacties
Utrecht heeft zich als eerste gemeente gekeerd tegen de opslag van vingerafdrukken in een digitale database. Een overgrote meerderheid in de gemeenteraad steunde de motie van D66.

Inbreuk
D66-raadslid Klaas Verschuure geeft aan blij aan te zijn met de uitkomst. ‘De opslag van vingerafdrukken in een database is een forse inbreuk op de privacy van Utrechters. Daarnaast kun je grote vraagtekens zetten bij het nut van de opslag in een database’. Het systeem is niet waterdicht, aldus  Verschuure. ‘Dat is zorgelijk. De database valt het met de huidige techniek makkelijk te kraken. Straks liggen alle gegevens op straat’.

Paspoort
Sinds anderhalf jaar is iedere burger verplicht om bij de aanvraag van een paspoort een vingerafdruk af te staan. Deze wordt samen met een portretfoto opgeslagen op een speciale chip op het reisdocument. De overheid is van plan een centrale database op te stellen, waarin die gegevens worden bewaard. Hoewel deze primair bedoeld zijn voor identificatie, bijvoorbeeld bij de douane, wil de staat de vingerafdrukken ook inzetten voor opsporingsdoeleinden. Dat plan heeft voor veel ophef gezorgd. De Europese Commissie heeft al aangekondigd een uitgebreid onderzoek te zullen beginnen naar de digitale database.

 

Potentiële verdachte
Volgens Verschuure maakt de digitale database van iedere burger een potentiële verdachte. Maar hij noemt nog een nadeel: ‘Ook mensen die er principieel voor kiezen om geen vingerafdruk af te staan, vanwege privacyschending, komen in een lastig pakket. Ze kunnen geen paspoort of geldige ID-kaart aanvragen. Daarmee kunnen ze niet voldoen aan de legitimatieplicht, maar ook geen verzekering afsluiten of betaald werk verrichten’.

 

Eerste stap
Verschuure vindt dat de gemeente een belangrijke rol heeft in de discussie rond de vingerafdrukken: ‘De lokale overheid heeft de plicht om goed te zorgen voor haar inwoners’. Hij hoopt dat Utrecht een signaal heeft afgegeven aan Den Haag. ‘De eerste stap is in ieder geval gezet. Ik hoop dat er meer gemeenten zullen volgen’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door marijke smijtink op
en wanneer zullen mijn vingerafdrukken gewist worden? en hoe weet ik zeker dat dat goed gebeurt?
Door Henk Daalder Duurzame Brabanders op
Moedige stap van de gemeenteraad
Terecht hebben ze geen vertrouwn ion de rijksoverheid dat die zal slagen in een niet te kraken systeem.
De tweede wereldoorlog en de zeer geslaagde joden jacht is ook een voorbeeld dat met dit te veel opgeslagen informarti een een onbetrouwbare overheid mogelijk gemaakt wordt.
Door Caroline op
Hulde Voor Utrecht !!
Ik heb niets te verbergen dus hoeven mijn vingerafdrukken ook niet opgeslagen omdat ze toch niet matchen met een crimineel.
En mochten ze wel matchen met een crimineel door een fout in de database, wat ik mij heel goed kan voorstellen met de stortvloed van fouten in de M$ programmatuur, dan heb ik, volledig onschuldig, een enorm probleem. Want iedereen gelooft wat de computer zegt, zéker de mensen die er geen verstand van hebben. ?Justitie?
Door Piet de Vries op
@ Mark Watson
Angst voor het onbekende is inderdaad een slechte raadgever, Mark. Hoe luiden de exacte cijfers over look-alike fraude met ID-documenten ook alweer?
Door Mark Watson op
Wat een deskundigheid heeft deze gemeente in de raad. Ze kunnen oordelen over een toekomstig systeem dat er nog moet komen.

Angst voor het onbekende is een slechte raadgever.

Daarbij verschilt een afdruk in essentie niet van een foto of handtekening.