Advertentie
digitaal / Nieuws

Toeslagen binnenkort regelen met je rijbewijs

De identiteitskaart of rijbewijs geven met een speciale kaartlezer, vergelijkbaar met die van banken, digitaal toegang tot overheidsdiensten, zoals het regelen van toeslagen.

15 februari 2016

Met je identiteitskaart of rijbewijs belastingzaken, toeslagen en gemeentelijke vergunningen regelen. 1500 mensen doen daar vanaf maandag een proef mee. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) geeft dan het startsein voor de test met online-identificatie bij de overheid.

Toegang overheidsdiensten
De identiteitskaart of rijbewijs geven met een speciale kaartlezer, vergelijkbaar met die van banken, digitaal toegang tot overheidsdiensten, zoals het regelen van toeslagen. ‘Mogelijk gaan we het later nog uitbreiden. Dan kan je er ook mee bestellen bij webwinkels, of je kan er bankzaken mee regelen’, zegt een woordvoerster van het ministerie vrijdag.

Opvolger DigiD
De online-identificatie moet volgens haar worden gezien als de opvolger van DigiD. ‘Het is de bedoeling dat het beter, toekomstbestendiger en gebruiksvriendelijker is.’ De proef gaat drie maanden duren. Mensen uit Den Haag, Groningen en Eindhoven doen er aan mee. Daarna wordt bekeken of en hoe ermee verder wordt gegaan. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeannette
Het ene werkt nog niet goed of het andere wordt alweer bedacht. Zo blijven we wel aan het werk he in Den Haag. Waarom bestaande systemen niet beter maken als dat blijkbaar al niet werkt.
J.Wolters / nvt
Als dit zonder een gebruikersnaam en wachtwoord zou kunnen zijn zou het een uitkomst zijn voor mij!

Als het maar gebruiksvriendelijker is dan Digi-D!!!
Steven Stobbe
Zonder gebruikersnaam en wachtwoord? Heel interessant.... vooral voor hackers en ander gespuis dat graag gegevens van derden inziet.



DigiD heeft mogelijk nog kinderziektes en/of beperkingen, maar is zo gek nog niet. Zeker wanneer het verplicht zou worden bij iedere serieuze handeling een SMS code in te voeren.



Hoe fraudegevoelig is een systeem op basis van een rijbewijs? Gaan we nu helemaal opnieuw het wiel uitvinden inclusief alle problemen die nu bij DigiD opgelost zijn?



Het wordt de hoogste tijd dat de overheid al die overbodige managementlagen eruit gooit en meer naar de mensen op de vloer gaat luisteren. Die hebben dagelijks te maken met knelpunten in diverse systemen.



Maar overheid, ICT, luisteren en veiligheid is een slechte combinatie gebleken.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
bedenken, testen, mee werken, evalueren, eventueel verbeteren, testen, mee werken. Of iets nieuws ....maar dan wel na - in de sfeer van Janneke - beëindiging van de eerste. Niet "door mekaar rommelen". De overheid moet toch zo helder, transparant, smart en gewoon logisch werken voor en met de burger?
Advertentie