of 58952 LinkedIn

Toch weer proef elektronisch tellen stemmen

Er komt toch weer een proef met het elektronisch tellen van stemmen. Het kabinet bekijkt stembiljetten die daarvoor geschikt zijn. Zo'n biljet zou voor het eerst bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen kunnen worden uitgeprobeerd.

Er komt toch weer een proef met het elektronisch tellen van stemmen. Het kabinet bekijkt stembiljetten die daarvoor geschikt zijn. Zo'n biljet zou voor het eerst bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen kunnen worden uitgeprobeerd. Ook komt er een wetsvoorstel voor een internetpublicatie van de verkiezingsuitslagen op gemeentelijk niveau.

Vervroegd stemmen
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil ook experimenteren met vervroegd stemmen. Deelnemers aan die proef kunnen al voor verkiezingsdag hun stem uitbrengen. Daardoor kiezen mensen er minder vaak voor om een ander te machtigen om hun stem uit te brengen, hoopt de minister. Ze wil die praktijk graag terugdringen, omdat het stemgeheim daardoor in het gedrang komt.


Stembureaus eerder sluiten

De Kiesraad raadde na de verkiezingen aan de stembureaus voortaan wat eerder te sluiten, zodat er meer tijd is om de stemmen te tellen. Ollongren hoopt dat vervroegd stemmen en elektronisch tellen dat overbodig maakt. Sinds er twijfels rezen over de veiligheid van elektronisch stemmen leeft er in de Tweede Kamer veel huiver voor een grotere rol van de computer bij verkiezingen.

 

Internetpublicatie uitslagen
Minister Ollongren dient na het zomerreces tevens een wetsvoorstel in om de processen-verbaal van de stembureaus en de totalen op gemeentelijk niveau volledig openbaar te kunnen maken en op het internet te publiceren. 'Er is meer transparantie en controleerbaarheid nodig bij het vaststellen van de uitslag van de verkiezingen. Nu zijn de processen-verbaal van de stembureaus en de uitslagen per gemeente slechts gedurende enkele dagen in te zien', meldt de ministerraad in een persbericht.(ANP/Redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.