of 59761 LinkedIn

Toch een elektronisch patiëntendossier

Huisartsen, ziekenhuizen, apothekers en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) zijn het alsnog eens geworden over een doorstart van het EPD.
3 reacties

Er komt toch een Elektronisch Patiëntendossier (EPD), zonder dat de overheid daarbij is betrokken. Huisartsen, ziekenhuizen, apothekers en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) zijn het alsnog eens geworden over een doorstart van het EPD.

Vereniging

De organisaties richten een Vereniging van Zorgaanbieders op die verantwoordelijk wordt voor de uitwisseling van medische gegevens, zo heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de Tweede Kamer gemeld. Schippers is niet betrokken bij het plan, maar stelt eenmalig wel ruim 2 miljoen euro beschikbaar om regie en zeggenschap van de patiënten vorm te geven. 1,5 miljoen daarvan is voor het openhouden van het klantenloket tijdens de overgangsperiode.

 

Tussenweg

Op verzoek van de Tweede Kamer had de minister de betrokken partijen opgeroepen het eerder vastgelopen overleg over het EPD te hervatten. Schippers denkt dat de nu gevonden oplossing tegemoetkomt aan de uiteenlopende opvattingen van Tweede en Eerste Kamer. De Eerste Kamer haalde eerder dit jaar een streep door de elektronische uitwisseling van medische gegevens omdat dat niet veilig genoeg zou gebeuren. De Tweede Kamer wilde wel een EPD en vindt uitwisseling van belang voor de patiënt.

 

LSP

In de nu gekozen opzet blijven zorgverleners het omstreden Landeiljk Schakelpunt (LSP) van het EPD gebruiken voor de uitwisseling van gegevens op regionaal niveau. De patiënten wordt om toestemming gevraagd en zij kunnen ook aangeven of hun gegevens landelijk mogen worden gebruikt.Het College Bescherming Persoonsgegevens bekijkt de plannen op veiligheid en privacy.

 

Gezondheidsdossier

Eindelijk kunnen medische gegevens straks veilig, betrouwbaar en elektronisch worden uitgewisseld, reageert Wilna Wind, directeur NPCF. Zij vindt het belangrijk dat toestemming van de patiënt nodig is voordat zijn gegevens kunnen worden uitgewisseld. De NPCF begint volgend jaar een project dat ertoe moet leiden dat straks iedereen die gebruik maakt van de gezondheidszorg, toegang heeft tot een persoonlijk gezondheidsdossier. Wind: "Patiënten zijn als het aan ons ligt niet meer afhankelijk van de artsen om hun toegang te geven tot de eigen medische gegevens."

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk (Adviseur ) op
Wat ik niet begrijp; waarom is de infrastructuur die onder de keten van werk en inkomen ligt (SUWINET) nooit een serieuze optie geweest. Scheelt ontwikkelgeld, is bewezen stabiel en net zo (on)veilig als elke andere infrastructuur. Of is het binnen de ministeries niet gebruikelijk verder te kijken dan de eigen neus lang is? Ieder zijn eigen infrastructuur....
Door Jan op
Hoe voorkomen we dat de zorgverzekeringen deze elektronische patiëntendossiers gaan inzien? Hackers komen overal in. En dan word je ineens geweigerd als klant.
Door Paul van der Hart (oud-ambtenaar) op
En wéér wordt de burger niet vertegenwoordigd in dit door en door onbetrouwbare en slechte project.

De NPCF is een vooral zelfbenoemde vertegenwoordiger van een buitengewoon beperkte dwarsdoorsnede van de bevolking, en spreekt voornamelijk namens andere verenigingen. Die overigens ook her en der de nodige banden met de farmaceutische industrie hebben, en waarvan de democratische gehaltes twijfelachtig zijn.