of 59274 LinkedIn

'Te weinig prijsdifferentiatie bij e-loket gemeenten'

Gemeenten laten kansen liggen op het gebied van kostenbesparingen met digitale dienstverlening, stelt Ernst & Young. Prijsdifferentiatie zou helpen.

Gemeenten laten kansen liggen op het gebied van kostenbesparingen met digitale dienstverlening, stelt Ernst & Young. Prijsdifferentiatie zou het gebruik van het e-loket moeten stimuleren.

Goed uit te leggen
Slechts 19 procent van de gemeenten heeft het online aanvragen van een uittreksel uit de GBA goedkoper gemaakt dan dezelfde dienst bij het fysieke loket van de gemeente, blijkt uit de benchmark digitale dienstverlening van Ernst & Young. Terwijl het e-loket wel goedkoper is. "Uit diverse onderzoeken blijkt dat zowel burgers als ambtenaren het digitale loket als het goedkoopste kanaal beschouwen", zegt Guill van den Boom van Ernst & Young. "Wanneer gemeenten daadwerkelijk kosten kunnen besparen door inzet van het digitale loket is prijsdifferentiatie goed uit te leggen."

Gratis in Zwolle
Hij vindt dat gemeenten vaker voor goedkopere e-dienstverlening moeten zorgen. De ervaring in Zwolle is dat dat succesvol is; daar verzesvoudigde het aantal online aanvragen van het GBA-uittreksel nadat het gratis werd; het aantal fysieke aanvragen daalde. Ernst & Young noemt het overigens opvallend dat er ook nog 16 gemeenten zijn waarbij de online aanvraag juist duurder is dan de fysieke.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.