Advertentie
digitaal / Nieuws

Te weinig kennis bij gemeenten over 5G

Gemeenten hebben vaak 'weinig expertise en menskracht' voor 5G. Dat constateert het Agentschap Telecom.

10 april 2019

Elke gemeente heeft eigen regels voor het aanleggen van 5G-internet, de opvolger van het huidige mobiele internet. Soms is er zelfs helemaal geen beleid. Dat is 'onduidelijk en niet efficiënt' voor de providers die over een tijdje 5G-internet willen aanbieden, waarschuwt het Agentschap Telecom. Gemeenten gaan over het plaatsen van de zendmasten en het leggen van glasvezelkabels voor 5G.

Weinig expertise

De telecomwaakhond constateert dat gemeenten vaak 'weinig expertise en menskracht' voor 5G hebben. De organisatie roept gemeenten op om hun regels op elkaar af te stemmen: 'Dat is essentieel voor de leefbaarheid, groei en economische ontwikkeling in gemeenten. En daarmee voor heel Nederland, als som van 355 gemeenten.'

Grootste problemen

Het agentschap wil dat de rijksoverheid, gemeenten en de markt samen uitzoeken wat de grootste problemen zijn en hoe die kunnen worden opgelost. 5G-internet moet sneller en betrouwbaarder zijn dan de huidige 3G- en 4G-netwerken, met meer capaciteit voor aangesloten apparaten. (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martijn
Ja, en? Het is lokale overheid, geen telecombedrijf. Hoezo moet een gemeente hier leidend in zijn?
Geoff
Wat is dit voor kolder over straling? Drukmakerij tegen het algemeen belang in. Je bouwt maar een Faraday kooi, kun je wel geen wifi in gebruiken he?
Richard
Het zou goed zijn om hier de gepaste aandacht aan te geven. Het is nodig om alle negatieve effecten van de huidige netwerken t/m 4G in kaart te brengen.

Een gedegen onderzoeken naar 5g, en wat de effecten zullen zijn op mens, dier en natuur. Heeft iemand anders hier ook gelezen over de petitie die aan de 2de kamer is aangeboden? Er waren 18.000 handtekeningen. Meer informatie kan je op stralingsbewust.info vinden.
Richard
De PvdA in Maastricht heeft ,12-7, vragen gesteld over de uitrol van 5g. Quote: Rondom de introductie van 5G maken burgers zich zorgen over mogelijke veiligheids- en gezondheidsrisico’s, die de implementatie van een 5G-netwerk met zich mee kan brengen. Naast zorgen van inwoners is er uit een risicoanalyse gebleken dat de netwerken in hun huidige vorm niet voldoende veilig zijn voor implementatie in vitale infrastructuur. Meer info op maastricht.pvda.nl
henk
Stop 5 G. En daar waar de gemeente dit toch zal inzetten zullen schadeclaims volgen bij ziekte door straling. Gemeente, u bent verantwoordelijk voor uw inwoners en hun gezondheid. Geen straling in uw gemeente.... Geeen 5 G
Lisette / Strat. Regisseur duurzaamhei
Moet de aanbieder niet eerst kunnen aantonen dat er geen negatieve gevolgen zijn voor de mens, voordat ze überhaupt mogen aanleggen? Wellicht is dat aangetoond, maar gezien de discussies is het maatschappelijk nog niet helemaal geaccepteerd.
Paul / projectleider
Waarom zou je als gemeente?

Laat het rijk maar z'n werk doen...
WvD / SW
Dit is onderdeel van de vitale infrastructuur en hoort helemaal niet op gemeentelijk niveau te liggen. Hier hoort nationale regie op te zitten, net als bij energie, water en grotendeels klimaat / milieu.

Dit soort vraagstukken bij gemeenten neerleggen is wachten op stagnatie en lappendeken oplossingen die vervolgens niet functioneel zijn. In de roll-out kunnen provincies ook een rol spelen.
henk
De werkgroep STOP5G is inmiddels bezig met het voorbereiden van schadeclaims als gevolg van risico s op schade voor de gezondheid. Deze bedragen zullen hoger worden dan de chroom affaire in Eindhoven.
Advertentie