of 59318 LinkedIn

Streep door strengere landelijke regels voor drones

Het kabinet ziet af van strengere regels voor de hoogte en afstand van drones nu Europa soepelere regels heeft geschreven. Dat meldt de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen Wijbenga in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet ziet af van strengere regels voor de hoogte en afstand van drones nu Europa soepelere regels heeft geschreven. Dat meldt de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen Wijbenga in een brief aan de Tweede Kamer.

Europese regels minder streng
Eerder werden er strengere regels voor vliegen met drones in Nederland aangekondigd, zoals een maximale hoogte van 50 meter en een maximale afstand van 100 meter. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) gaat echter nieuwe Europese richtlijnen voor dronevliegers maken, die ook in Nederland worden toegepast. Uit het voorlopige ontwerp daarvan blijkt dat deze niet zo streng zijn als Nederland in eerste instantie voor ogen had.   


Zes testlocaties in Nederland 

Er zijn momenteel zes testlocaties voor pilots met drones, zo staat in de brief. Het gaat om NRTC/Marknesse, Space53/Twente en de militaire vliegbases Woensdrecht en Den Helder. Ook DronehubGAE/Eelde mag tests uitvoeren met onbemande luchtvaartuigen. Onder de vlak van NRTC Marknesse worden nog tests gedaan op het Dronecenter Valkenburg. Het kabinet schrijft dat het met de tests met name geïnteresseerd is in pilots die een oplossing vormen voor een maatschappelijke opgave. Momenteel is er regelgeving in de maak voor het eenvoudiger maken van testen en experimenteren met drones voor bedrijven. Er worden daarnaast ook regelingen aangepast, die zijn toegespitst op het recreatief gebruik van drones (Regeling Modelvliegen). Deze regels moeten in lijn moeten zijn met het beroepsmatig gebruik met een ROC-light (regeling minidrones). De inzet van het kabinet is om deze aanpassingen werkend te krijgen op hetzelfde moment dat nieuwe Europese regels ingaan. 


Lokale regels in Westvoorne 

Tot nu toe is Westvoorne de enige gemeente die lokale regels in de APV heeft opgesteld voor drones. Deze vormen echter geen verbod op drones, maar wel een verbod op ‘hinderlijk gedrag’ met drones.  Het gaat om hinderlijk gedrag op openbare plaatsen en bespieden van personen. De gemeenten Giessenlanden en Molenwaard hebben eerder aangegeven in gesprek te gaan met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over regelgeving voor drones. Bewoners van de gemeente ondervinden hinder van particuliere drones in het molengebied van Kinderdijk. VNG meldde dat de gemeenten in gesprek gaan met Den Haag om de hinder aan de orde te stellen.


Bijna-botsingen nemen toe 

Het aantal bijna-botsingen tussen vliegtuigen en drones in het Nederlandse luchtruim is afgelopen jaar fors toegenomen. In 2017 werden zes ernstige incidenten gemeld waarbij toestellen ternauwernood een drone konden ontwijken. Het ging voor het eerst ook om grote vliegtuigen, zoals een Boeing 737 van Transavia. Dat maakte RTL Nieuws bekend.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jhr van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Och ja, ze zien ze al jaren vliegen in Brussel.....
Helaas kosten die mafkezen ons handenvol belastinggeld....

Na het verhaal over de Rattenvanger van Hameln nu een verhaal over de dronevanger van Kinderdijk?