of 65101 LinkedIn

Stemmen tellen met blockchaintechnologie

De gemeente Groningen houdt bij het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten een pilot met blockchaintechnologie. Bij vijf stembureaus is het mogelijk om via een nieuwe applicatie die gebruik maakt van blockchaintechnologie een stem uit te brengen.
1 reactie

De gemeente Groningen houdt bij het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten een pilot met blockchaintechnologie. Bij vijf stembureaus is het mogelijk om via een nieuwe applicatie die gebruik maakt van blockchaintechnologie een stem uit te brengen.

Transparantie verbeteren en betrouwbaarheid verhogen

De proef wordt gehouden naast het stemmen tellen met de hand. Groningen ging voor de organisatie van de pilot de samenwerking aan met adviesbureau Berenschot en technologiepartner LAB15. Groningen wil bekijken hoe de technologie transparantie en betrouwbaarheid van het stemproces kan vergroten. De technologie zou kunnen bijdragen aan de inzichtelijkheid en het zou menselijke fouten en fraude kunnen voorkomen, zonder dat dit ten koste gaan van privacy bij het stemmen.


Echte stem schaduwen

Vanwege herindelingen zijn er geen gemeenteraadsverkiezingen in Groningen op 21 maart, wel wordt er gestemd over het referendum. De stemmen in Groningen worden hierbij ‘geschaduwd’. De ‘echte’ stemmen worden via papier ingeleverd. Deelnemende inwoners hoeven alleen de QR-code op hun stempas een extra keer laten scannen, zo maakt de gemeente en Berenschot bekend in een persbericht. Er doen bij de gemeenteraadsverkiezingen tientallen gemeenten mee aan experimenten met onder meer stemmen tellen op alternatieve wijze. Het merendeel van de gemeenten wil stemmen met potlood en handmatig tellen zo snel mogelijk inruilen voor digitaal stemmen en elektronisch tellen.


Voorlopige uitslag
Onder de 22 gemeenten die meedoen met diverse pilots, zijn Rotterdam, Enschede, Nijmegen, Heerlen, Assen en Deventer. Zodra de stembureaus dicht zijn, tellen de medewerkers van de kieslokalen alleen de stemmen per partij en nog niet per kandidaat. Dat leidt tot een voorlopige uitslag, die op de verkiezingsavond bekend wordt gemaakt. Een dag later telt een andere ploeg, met frisse blik en in alle rust, hoeveel stemmen elke kandidaat heeft gekregen. Dan weten de kandidaat-raadsleden of ze zelf genoeg voorkeursstemmen hebben ontvangen om verkozen te worden. Dat tellen gebeurt op een centrale locatie, bijvoorbeeld een stadhuis. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Giselle (Econoom) op
Dit klinkt als een mooi initiatief. Goed dat er ook binnen de publieke sector wordt geëxperimenteerd met deze nieuwe technologie.