of 59082 LinkedIn

Standaard e-loket voor parkeervergunningen ontwikkeld

Gemeenten die alsnog de aanvraag van een parkeervergunning willen digitaliseren, kunnen wellicht terecht bij het gemeentelijke samenwerkingsverband ParkeerService.

Gemeenten die alsnog de aanvraag van een parkeervergunning willen digitaliseren, kunnen wellicht terecht bij het gemeentelijke samenwerkingsverband ParkeerService. Die heeft er een standaard e-loket voor ontwikkeld.


Digitale aanvraag vaak onmogelijk
Geheel digitaal een parkeervergunning aanvragen is in veel gemeenten nog steeds niet mogelijk. Minister Plasterk mailde half maart nog 160 wethouders met de vraag het ook in hún gemeente mogelijk te maken, met het ook op de administratieve lastenverlichting. Stappen worden er wel gezet; afgelopen maandag heeft Plasterk in Alphen aan den Rijn het e-loket van ParkeerService 'geopend'.

Nog een week
Echt in gebruik is het loket nog niet; wie in Alphen deze week een parkeervergunning via de website aanvraagt, komt nog terecht bij een ouderwetse PDF op de site van ParkeerService die ondertekend en met bijlagen moet worden opgestuurd. Dat er nog even met een PDF wordt gewerkt, heeft een reden, legt directeur John van Dijk van ParkeerService uit. "In Alphen zitten we midden in de jaarlijkse verlening van 7000 vergunningen. We wilden geen verwarring veroorzaken die tot bijvoorbeeld dubbele betalingen leidt." Plasterk was met name in Alphen voor een werkbezoek rond gemeentelijke herindelingen.

Alles digitaal
Maar vanaf volgende week gaat het, geheel gedigitaliseerd, als volgt: De aanvrager logt in met zijn DigiD, waarna uit het GBA zijn adres wordt gehaald. De beschikbare 'producten' verschijnen op het scherm (parkeren in een bepaalde zone, bezoekersregeling etc.) en na een keus kan de aanvrager het kenteken invoeren, dat rechtstreeks bij de RDW wordt gecontroleerd. Afrekenen kan vervolgens via iDeal, waarna de parkeerder een digitaal 'parkeerrecht' of een pasje voor achter de voorruit krijgt.

Groepsaansluiting
Bijzonder aan het e-loket is volgens Van Dijk dat er in overleg met DigiD-beheerder Logius voor het eerst een groepsaansluiting is geregeld voor DigiD. Normaliter krijgen alleen individuele gemeenten een dergelijke aansluiting. Ook op het kentekenregister is er een groepsaansluiting geregeld.


Vergunningen ook bij RDW
Uiteindelijk moet bij de RDW ook de registratie van alle parkeerrechten plaatsvinden. Dat gebeurt nu al voor het tijdelijk parkeren van een aantal gemeenten, vaak via de belparkeerbedrijven. "Waar we naartoe gaan is dat we de vergunningen ook aan dezelfde database gaan melden. Dat versnelt het controleren door de handhavers, die nu nog tegen twee databases moeten controleren."

Open voor anderen
De 12 gemeenten die nu lid zijn van ParkeerService, kunnen allemaal precies hetzelfde loket gebruiken; maatwerk is niet aan de orde, stelt Van Dijk. Na Alphen zullen Woerden, Amersfoort en IJsselstein volgen. Van Dijk zegt al belangstelling te hebben van een tiental nieuwe gemeenten. De in 2006 opgerichte coöperatie ParkeerService heeft in totaal 26 gestandaardiseerde 'producten' op het gebied van parkeerbeheer, zoals bijvoorbeeld 'geld management' ( het legen van de parkeerautomaten). Het e-loket is er nu één van. "Gemeenten kunnen al die losse producten afnemen als ze willen, maar we zijn wel kritisch. Ze moeten wel meekunnen in het realiseren van de schaalvoordelen."

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.