Advertentie
digitaal / Nieuws

'Softwareaanbesteding DNB kan zo niet'

De manier waarop De Nederlandse Bank nieuwe software aanbesteedt maakt het lastig voor kleinere bedrijven om mee te dingen én negeert overheidsinspaningen om ‘vendor lock-in’ te voorkomen met een gelijk speelveld voor open source-software.

06 juli 2011
Geen merken
In Europese aanbestedingen moet om functionaliteiten worden gevraagd en niet om merknamen. Dat stelt juridisch adviseur Walter van Holst van Nederland Open in Verbinding (NOiV), het programmabureau van de overheid dat het gebruik van open standaarden en open source-software propageert. In de Europese aanbesteding vraagt DNB simpelweg om software van specifieke leveranciers en verpakt dat verzoek in raamovereenkomsten voor resellers die die software kunnen leveren en onderhouden. De bank doet dat mede namens de zusterorganisaties in Luxemburg, België, Malta, Cyprus, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Roemenië, Ierland en Griekenland. In totaal is daarmee een jaarlijks bedrag van 25 miljoen euro gemoeid.

Lock-in
Door deze puur op schaal gerichte vraagbundeling van organisaties die bestuurlijk geheel los van elkaar staan, worden kleinere partijen bij voorbaat kansloos, stelt Van Holst. “Erger is dat het selectiedocument op zeer gespannen voet met het Europees aanbestedingsrecht staat.” De gegadigden moeten volgens DNB partner zijn van Microsoft, IBM, SAS, Oracle, SAP of HP. Dat mag als het uitsluitend om noodzakelijke uitbreidingen van bestaande licenties op software van deze bedrijven gaat gaat én alle deelnemende centrale banken aan deze leveranciers vast zitten (‘vendor lock-in’). Maar het aanbestedingsdocument stelt nu juist dat het om nieuwe software gaat. Van Holst adviseert de aanbesteding te splitsen in kavels voor bestaande en nieuwe software. “Want anders krijg je bij de verwerving van nieuwe pakketten de situatie dat het kalkoen over het kerstdiner mag beslissen.”

Verbaasd
Ook strijdig met het NOiV-beleid is dat DNB gegadigden vraagt te reageren in de documentformaten van Microsoft Office 97 tot en met Office 2003; open standaard PDF wordt niet geaccepteerd. DNB reageert tegenover WebWereld verbaasd dat zij van mening is juist binnen de juridische kaders te handelen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie