of 59162 LinkedIn

‘Smartphone-tellers’ Twello houden voorbijgangers bij

Gemeente Voorst heeft in Twello twintig kastjes opgehangen die het aantal passanten gaan bijhouden. De kastjes tellen het aantal smartphones dat voorbijkomt. Zo wordt er een beeld gevormd van inkomend en uitgaand verkeer.

Gemeente Voorst heeft in Twello twintig kastjes opgehangen die het aantal passanten gaan bijhouden. De kastjes tellen het aantal smartphones dat voorbijkomt. Zo wordt er een beeld gevormd van inkomend en uitgaand verkeer, schrijft De Stentor.

Data-gestuurd beleid

De bedoeling is om met de informatie die de kastjes opleveren het gemeentelijk beleid mogelijk aan te passen op gebieden als economie en toerisme. Een concreet probleem dat onderzocht moet worden met de kastjes is er echter niet, zo licht wethouder Harjo Pinkster toe in de krant. ‘Ik kan me voorstellen dat er informatie komt hoe de doorgaande weg gebruikt wordt. Verder zouden we bijvoorbeeld kunnen kijken of bezoekers bij de vrijdagmarkt of op een koopzondag uit het dorp komen of van buitenaf. Met een sensor bij een monument als de molen kan je daarnaast kijken hoelang mensen daar blijven kijken.’


'Privacy niet in geding' 

Pinkster verzekert dat het project de privacy van voorbijgangers niet in gevaar brengt. 'Als een smartphone in contact komt met een kastje, wordt die informatie gelijk versleuteld. ICT'ers hebben ons verzekerd dat die informatie niet meer terug te zetten is. We hebben bovendien gesproken met de Autoriteit Persoonsgegevens omdat het toch een grijs gebied is. Het gaat ons ook niet om jij en ik, maar om de stroom van mensen', aldus Pinkster. Aan het einde van het jaar wordt het project geëvalueerd. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rene (Ontwikkelaar) op
Natuurlijk is alles te versleutelen. Maar alles is ook weer te kraken. Nee echt waar, geloof me.
Ik zal mijn smartphone voortaan maar uitzetten in Twello. Voor de zekerheid.
Door Opmerker op
Daar dus de telefoon echt UIT.
Door Visje op
"....Een concreet probleem dat onderzocht moet worden met de kastjes is er echter niet, zo licht wethouder Harjo Pinkster toe in de krant...."

Ik kan me vergissen, maar is dit niet volledig in strijd met Artikel 7 Wbp dat luidt "Persoonsgegevens worden voor welbepaalde, uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doeleinden verzameld".
Door fred jansma op
'we hebben gesproken met de Autoriteit Persoonsgegevens' is iets anders dan dat de Autoriteit Persoonsgegevens geen bezwaar had.
Verkopers adverteren soms met Tüv-gekeurd', terwijl het artikel is afgekeurd.
Door Dick (Adviseur) op
"Het gaat ons ook niet om jij en ik, maar om de stroom van mensen', aldus Pinkster."

Maar iets daarvoor:
"Verder zouden we bijvoorbeeld kunnen kijken of bezoekers bij de vrijdagmarkt of op een koopzondag uit het dorp komen of van buitenaf."

Voor het laatste zul je toch moeten weten of "jij of ik" langskwam.

Dus staat Pinkster nu te jokkebrokken, of klopt het artikel niet?