of 63428 LinkedIn

Senioren vinden digitalisering overheid te snel gaan

Bijna driekwart van de leden van Unie KBO verwacht problemen met het bijbenen van de digitalisering van dienstverlening. Dat blijkt uit onderzoek van de seniorenorganisatie onder  1350 digivaardige senioren.

Bijna driekwart van de leden van Unie KBO verwacht problemen met het bijbenen van de digitalisering van dienstverlening. Dat blijkt uit onderzoek van de seniorenorganisatie onder 1350 digivaardige senioren.

Serieuze problemen verwacht

Unie KBO vreest dat de overheid te makkelijk denkt over digitalisering en vindt een goed vangnet voor ouderen noodzakelijk. Zo’n 72 procent van de senioren die al gebruik maakt van internet verwacht moeite om de ontwikkelingen bij te benen, of ondervindt nu al problemen met digitale dienstverlening. Daarnaast vermoedt 47 procent van de ondervraagden die hebben aangegeven digivaardig te zijn ‘in serieuze problemen te raken' wanneer diensten alleen nog via internet worden aangeboden. Die groep komt bovenop de groep senioren die zelfs helemaal ‘internetloos’ is. Uit eerder onderzoek van Unie KBO bleek dat dit gaat om 1,2 miljoen senioren.

Beleid haaks op realiteit
Unie KBO stelt dat de overheid ervan uit gaat dat alle burgers digitale dienstverlening aankunnen en graag digitalisering willen. ‘Ons onderzoek bewijst dat dit beleid haaks staat op de realiteit. Daarom roepen wij op om alternatieven te blijven bieden, plus een goed functionerend vangnet. Het moet mogelijk blijven om gewoon te bellen of langs te komen met een vraag', aldus Unie KBO-directeur Manon Vanderkaa. 
 

Veel diensten uitsluitend digitaal
Bij veel gemeenten kan er alleen nog een afspraak worden gemaakt via internet, stelt Unie KBO. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 28 procent met digitale dienstverlening geen problemen verwacht in de toekomst. Unie KBO noemt een aantal voorbeelden: 'De ophaalkalender voor huisvuil staat online, brochures van de overheid moet je downloaden en vrijwel alle informatie over openbaar vervoer staat op internet.' 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Donders (mederwerker) op
Het is te gek voor woorden hoe de politiek om gaat met de mensen die daar niet mee om kan gaan .
Ook de laag opgeleiden hebben hier problemen mee.
Deze vorm van ontkenning dat er mensen zijn die niet met deze vooruit gang mee kunnen.
Is een vorm van naar binnen gekeerde politiek.
Waarom krijg Wilders steeds meer aan hang.
Word wakker Nederland.de argogantie van de macht.
Door kater op
Kan het hier alleen maar mee eens zijn. Het gemak waarmee mensen worden verwezen naar de bibliotheek om daar hun belasting te regelen is triest.