of 65101 LinkedIn

Scherpere regels voor vestiging grote datacentra

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
6 reacties

De regels voor de vestiging van grote datacentra in ons land worden aangescherpt. Volgens de coalitiepartijen leggen deze ondernemingen 'een onevenredig groot beslag op de beschikbare duurzame energie in verhouding tot de maatschappelijke en/of economische meerwaarde.' De landelijke overheid gaat zich er meer mee bemoeien.

Te veel stroom

In Zeewolde is veel discussie over de komst van een groot datacenter van Meta, het moederbedrijf van Facebook. Het lokale bestuur is voor de komst van het Amerikaanse concern. Tegenstanders wijzen erop dat het bedrijf te veel stroom gebruikt en landbouwgrond verloren gaat. Donderdag beslist de gemeenteraad erover.

 

Meer nationale sturing

De nieuwe coalitie komt met de aanscherping tegemoet aan de wensen van de Tweede Kamer. Daar nam naar aanleiding van Zeewolde de roep toe om meer nationale sturing en beleid bij de komst van dit soort bedrijven. Eerder was er ook al veel gedoe over de bouw van een datacenter van Microsoft in Noord-Holland. De provincie zette daar uiteindelijk een streep door. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
@Anand, je hebt gelijk, ik het geen enkele app die gerelateerd is aan de firma Zuckerberg en ik mis het niet eens. Dus gewoon afbouwen die energieverkwistende sociale media, die een wezenlijk gevaar vormen voor de democratie. Nu het ministerie van EZK nog ompraten die dit datacentrum wel ziet zitten.
Door Spijker (n.v.t.) op
Vanwege het grote ruimtelijk beslag en het gigantische water- en energieverbruik dienen het Rijk en de provincies bij de totstandkoming van dit soort bouwwerken een veel nadrukkelijker rol te spelen. Uitermate dom dat gemeenten al jarenlang vrij spel is verleend. Met het oog op eventuele schadevergoedingen is er nu voor bestaande plannen nauwelijks meer een weg terug. Er wordt bij de hogere Overheden veel te veel achterover geleund. Of is het soms angsthazerij met het oog op politiek zelfbehoud?
Door W. van den Bosch op
Als hierna nog locaties worden gezocht voor windturbines: Zeewolde.
Door Piet (Gepensioneer) op
Beetje laat niet? We hebben een REAgerering. Geen REgering. Beetje reageren op sentimenten in de samenleving, maar nog niet zo lang geleden gaf ERIC WIEBES van de VVD hoogstpersoonlijk toestemming om FACEBOOK eerder op net elektriciteitsnet aan te sluiten dan ziekenhuizen en scholen. Ach ach ach. En vanavond stemmen de kneuterboertjes in Zeewolde gewoon voor het nieuwe bestemmingsplan.
Door Zipje op
Groot gelijk die Datacentra kunnen veel beter in China, Albanië of Moldavië worden gevestigd. Vast veel beter voor het milieu:)
Door anand (adviseur) op
Als we nu eens zouden beginnen met het beeindigen van het gebruik van sociale medio. Wat zou dat een rust geven. Hebben we ook minder datacenters nodig.