Advertentie
digitaal / Nieuws

Schengen-visumsysteem gaat van start

Het visa-informatiesysteem (VIS) van de EU is in gebruik genomen. Alle aanvragen voor een Schengen-visum komen daarin terecht.

13 oktober 2011

Het visa-informatiesysteem (VIS) van de EU is in de eerste 6 landen in gebruik genomen. Alle aanvragen voor een kortdurend visum voor een Schengen-land komen daarin terecht.

Vingerafdrukken

Ambassades en consulaten van alle Europese landen in Egypte, Libië, Algerije, Tunesië, Mauretanië en Marokko maken sinds enkele dagen gebruik van het VIS, waarin foto's en vingerafdrukken van elke visum-aavrager terecht komen. De gedachte achter het systeem is dat controle aan de Europese grenzen zo sneller kan verlopen en identiteitsfraude wordt voorkomen. Mocht iemand een paspoort met visum verloren zijn, dan kan met de vingerafdruk worden gecontroleerd of dat visum wel is afgegeven.

Twee jaar

Elk Schengen-land kan via zijn eigen visumsysteem contact leggen met het centrale systeem (in Straatsburg), dat de vingerafdrukken kan matchen. Het Midden-Oosten en de Golfregio zijn de volgende regio's waar het systeem wordt ingevoerd. Over twee jaar moeten alle ambassades en consulaten van alle landen ermee werken. De kosten van het VIS bedragen naar schatting 100 miljoen euro, inclusief het beheer voor een periode van drie jaar. Voor dat beheer loopt nog een Europese aanbesteding.


 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie