of 59179 LinkedIn

Run op paspoorten verwacht

De oorzaak hiervan is onder meer dat de bijschrijvingen van kinderen in het paspoort in 2012 is komen te vervallen. Die regeling viel tegelijk met een legesverhoging waardoor er in november en december 2011 extra aan vragen zijn geweest.

De Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken (NVVB) verwacht de komende periode een run op de aanvraag van paspoorten en identiteitsbewijzen.

De oorzaak hiervan is onder meer dat de bijschrijvingen van kinderen in het paspoort in 2012 is komen te vervallen. Die regeling viel tegelijk met een legesverhoging waardoor er in november en december 2011 extra aan vragen zijn geweest.

Verlopen
Inmiddels verlopen de destijds aangevraagde paspoorten op korte termijn, waardoor gemeentelijke balies flink aan de bak mogen om de vele aanvragen te kunnen verwerken. Uit cijfers van de NVVB blijkt dat er in november 2011 50.199 identiteitsbewijzen zijn afgegeven. Een maand later waren dat er 383.874. In januari was het aantal ‘slechts’ 13.338. Volgens de NVVB is er een manier om als gemeente hier goed op voorbereid te zijn.

Zo heeft de gemeente Enschede inmiddels al de verlopen reisdocumenten in kaart gebracht en op basis van de aantallen bekeken hoe zij de klantvraag kunnen bedienen. Enschede concludeert dat de openingstijden verruimd moeten worden en dat deze extra openingstijden alleen beschikbaar moeten zijn voor de aanvraag van reisdocumenten.

Alle inwoners die een bijna verlopen reisdocument in handen hebben zijn door Enschede aangeschreven en gewezen op de verwachte drukte. Zij worden op allerlei manieren op de hoogte gebracht, waaronder advertenties in huis-aan-huisbladen, maar ook via de gemeentelijke website en sociale media.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
't zal wel redelijk meevallen, de grote uittocht is toch vooral 's zomers, dus het spreid een beetje
Door Tiny van Barneveld (Informatie- en Procesadviseur) op
@ Paul Vreeke: Of dat toen in overeenstemming was met de paspoortwet en uitvoeringsregeling weet ik niet, maar sinds 2009 moeten er bij de aanvraag vingerafdrukken worden vastgelegd. Hierdoor is een schrijftelijke aanvraag in ieder geval niet meer aan de orde.
Door Paul Vreeke (gepensioneerd) op
Toen de mogelijkheid om nog vijf jaar met een verlopen paspoort vrij te reizen in Europa werd afgeschaft, heeft de gemeente Gouda de aanvraaghausse opgevangen door de mogelijkheid te bieden het paspoort schriftelijk aan te vragen. Met groots succes.