of 59162 LinkedIn

Rotterdamse raad tegen stemmen met DigiD

Rotterdammers moeten voor het stemmen bij het aankomende referendum gewoon potlood, papier en stemhokjes gebruiken. De Rotterdamse gemeenteraad stemde donderdag unaniem tegen de mogelijkheid om via DigiD te stemmen over de Woonvisie voor 2030 van de stad.

Rotterdammers moeten voor het stemmen bij het aankomende referendum gewoon potlood, papier en stemhokjes gebruiken. De Rotterdamse gemeenteraad stemde donderdag unaniem tegen de mogelijkheid om via DigiD te stemmen over de Woonvisie voor 2030 van de stad.

Motie GroenLinks
Aboutaleb had het voornemen om inwoners over het referendum, dat onder meer gaat over de sloop van 20.000 sociale huurwoningen, thuis te laten stemmen via DigiD  in een daarvoor ingerichte online omgeving. Voor mensen zonder DigiD wilde hij enkele fysieke stemlocaties opzetten. Een motie van GroenLinks zorgde ervoor dat er van het plan werd afgeweken. Nagenoeg alle fracties stemden met de motie in volgens RTV Rijnmond.

Kritiek uit meerdere hoeken 

Er kwam vanuit diverse hoeken kritiek op het plan. Ronald Prins, voorzitter van de deskundigengroep Elektronisch Stemmen deed voor het ministerie van BZK onlangs onderzoek naar de veiligste digitale stemmethode.  Prins gaf in Volkskrant aan dat het systeem van thuisstemmen via DigiD niet veilig omdat er risico is op kwaadaardige software op de computers van burgers. Met een DDOS-aanval kan het hele proces worden ‘gefrustreerd’ en er is mogelijkheid tot manipulatie door hackers. Prins noemt ook de controle achteraf als risico. Ook waarschuwt hij voor het ontbreken van privacy in een stemhokje, waardoor niet duidelijk is in welke omstandigheden een stem is uitgebracht. Anderen zouden invloed kunnen uitoefenen op de stemmer.

Burgers zonder DigiD

In Trouw was ook Jan van Dijk, hoogleraar aan Universiteit Twente en verbonden aan het Center for e-Government Studies, niet enthousiast over het plan. Elektronisch stemmen heeft volgens hem meer nadelen dan voordelen. In Rotterdam zou lang niet iedereen gebruik maken van DigiD, waardoor de drempel om te kiezen voor velen verhoogd wordt. Ook Van Dijk vermoedt dat DigiD niet helemaal veilig is en noemt bij zijn argumentatie de waarschuwingen van het College Bescherming Persoongegevens (CBP), de voorganger van Autoriteit Persoonsgegevens daarover.

Family-voting

Ook De Kiesraad is tegen digitaal thuisstemmen, zo gaf de organisatie tegenover diezelfde krant aan. Net als Prins en Van Dijk wordt door de ongecontroleerde omgeving van de eigen woning genoemd als kritiekpunt. Er wordt ook gewaarschuwd voor technische onbetrouwbaarheden en ‘family voting’, waarmee de invloed van de omgeving tijdens het stemmen wordt bedoeld.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Family-voting en andere beïnvloeding vindt ook plaats bij stemmen in het stemhokje hoor. En als je dan weet (ik heb lang in een stembureau gezeten) hoeveel fouten er bij de traditionele manier van stemmen worden gemaakt, wil je alleen nog maar elektronisch stemmen. Thuis of in het stembureau. Waarom niet iedere stemmer een unieke code toesturen waarmee hij op zijn computer of in het stemhokje eenmalig kan stemmen? Dat diegene zijn code dan aan een ander geeft? Wat is het verschil met een volmacht afgeven zoals nu ook gebeurt? Dat mensen stemcodes gaan verzamelen? Gebeurt nu ook met volmachten. Je mag met twee volmachten stemmen. Als je er meer hebt, geef je die aan een kennis. Dat gebeurt al gewoon.
Door Jantje op
Gelukkig is dit onzalige idee van de baan.
Door kid congo op
Morgen vast weer een nieuw proefballonnetje van pvda kroonprins Aboutaleb.

Relevante Parlementaire Dossiers