of 64231 LinkedIn

Rotterdam wil stemmen via DigiD

Rotterdam wil zijn inwoners dit najaar via DigiD hun stem laten uitbrengen in een referendum. Dat schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb aan de gemeenteraad. Het referendum wordt in november gehouden en gaat over de woonvisie voor 2030.

Rotterdam wil zijn inwoners dit najaar via DigiD hun stem laten uitbrengen in een referendum. Dat schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb aan de gemeenteraad. Het referendum wordt in november gehouden en gaat over de woonvisie voor 2030.

Veilig stemmen
Het stemmen via DigiD zal volgens Aboutaleb veilig verlopen in een veilige digitale omgeving waarbij het stemgeheim is gewaarborgd en de uitslag is versleuteld. Ook mensen zonder digitale toegang of vaardigheden kunnen hun stem uitbrengen. In alle gebieden worden een aantal fysieke locaties ingericht. Volgens Aboutaleb zijn er met DigiD aanzienlijk minder uitvoeringskosten voor het stemmen.


Hindernissen
Het kabinet doet al langer onderzoek naar digitaal stemmen maar daaruit blijkt steeds dat er veel hindernissen zijn.  Critici vrezen voor onveiligheid en onbetrouwbaarheid.  De gemeenteraad heeft nog niet laten weten hoe dit voorkomen gaat worden. 

 

Lees hier de volledige brief van Aboutaleb de gemeenteraad.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door weldenkend mens op
we gebruiken DigID om ons te identificeren voor vrijwel alle zaken die we doen met de overheid: aanvragen uittreksel, doorgeven verhuizing, belasting betalen etc. we gaan straks met de nieuwe eID zelfs ons identificeren bij banken en andere instellingen (ook in het buitenland. Waarom dan niet om te stemmen. Iedere verkiezing merken we weer dat er fouten gemaakt worden in het handmatig stemmen tellen (in Oostenrijk moet daarom zelfs de presidentsverkiezing opnieuw). Of is dat manipuleren? Oeps, per ongeluk fout geteld? Daarom mogen onze kinderen overigens al vrij snel met een rekenmachine werken (we zijn niet zo goed in tellen en rekenen) Elektronisch stemmen zegt daarnaast niets over de locatie waar het gebeurt. dat kan nog steeds in een stemhokje. In het stemlokaal bepaalt het verificatieproces (je hebt een paspoort/ID en een oproepkaart en bent ingeschreven in de betreffende gemeente) je toegang tot het stemhokje. Dat is DigID of eID.
Als ik in een stemlokaal kom met een stapel machtigingen is er ook niemand die bij mijn buurvrouw op bezoek gaat om te controleren of ze die machtiging onder grote dwang heeft afgestaan (of dat ik ze heb gekocht). Gelukkig wordt er nooit geconstateerd dat er stemmen worden geronseld in Nederland. Oftewel: heb niet de illusie dat de wijze waarop we nu stemmen wel waterdicht is (heb je wel eens gezien dat de echtheidskenmerken van een stempas werden onderzocht vóórdat je een stemformulier kreeg?).

Gelukkig leven we in Nederland waar je - zolang de PVV niet aan de macht is - gegarandeerd bent van een rechtstaat en bescherming van je als individu (dus ook als Nederlands Marokaan). Misschien is dat koesteren wel belangrijker dan ruzie maken over de manier waarop we mogen stemmen.
Door Jantje op
Inderdaad heel slecht idee. digid wordt misbruikt want heb je bij steeds meer digitale dingen nodig, dus wordt steeds onveiliger. Het stemmen is niet te controleren en het is niet te controleren of te achterhalen is wie wat stemt. Hier kan je gewoon als weldenkend mens niet aan mee doen.
Door F. Topée op
Op deze wijze is de uitslag gemakkelijker te manipuleren en fysiek niet te controleren!
Door Willem op
Moet ik het zo zien dat er stemhokjes komen met een vastgeklonken tablet, waarop de stemmer met zijn Digid kan inloggen? Maar hoe zit het met de programma erachter, dat dus doodleuk stem en persoon aan elkaar kan koppelen? Hoezo geheim?
Door secretaris ver. PEL op
Het was een kwestie van tijd voor dat dit zou gebeuren... Nu nog voor de vorm een paar plaatsen waar mensen die geen DigiD hebben terecht kunnen, straks helemaal niet meer. Uitgesloten van stemrecht. Had je maar een pc moeten hebben en internet en een DigiD. En big brother controleert via een sluw programmaatje je stemgedrag?
Schrale troost: democratie is net als sinterklaas: krijg je iets dan doe je of je er in gelooft. Maar iedereen weet: sinterklaas bestaat niet echt. Zo is het met democratie ook.
Door Martin op
Fantastisch, nu kan ik eindelijk mijn buurvrouw dwingen om op haar computer in te loggen en te stemmen wat ik zeg dat ze moet stemmen. En als ze er over klaagt zeg ik gewoon dat het niet waar was.
Door George op
Why Electronic Voting is a BAD Idea - Computerphile
https://youtu.be/w3_0x6oaDmI

Hoewel het maar om een woonvisie gaat, gaat het om het principe dat elektronisch stemmen gewoon geen goed idee is.
Sommige dingen kosten nu eenmaal geld. Dat moeten we er met zijn allen voor over hebben.

Je kunt beter geen referendum houden, dan een referendum met digitaal stemmen.
Of je moet het geen referendum noemen maar een volksraadpleging.

Relevante Parlementaire Dossiers