Advertentie
digitaal / Nieuws

Rotterdam geprezen om 'gegevensmagazijn'

Rotterdam heeft de NAF-architectuurprijs 2012 toegekend gekregen voor de manier waarop de gemeente zijn ICT vormgeeft. Den Haag neemt de Rotterdamse opzet over.

06 december 2012

Rotterdam heeft afgelopen week de NAF-architectuurprijs 2012 toegekend gekregen. Niet voor de fysieke architectuur in de stad, maar voor de manier waarop de gemeente zijn centrale ICT vormgeeft. Den Haag neemt de Rotterdamse opzet over.

Eén waarheid
ICT-architectuur maakt het geheel van informatiestromen en -systemen inzichtelijk en toekomstvast - zo luidt een van de vele mogelijke definities van het begrip. Rotterdam is geprezen door het Nederlandse Architectuur Forum (NAF) voor de manier waarop de gemeente de basisregistraties en een zogeheten gegevensmagazijn met elkaar verbindt. Het gaat om 'een mechanisme om één waarheid qua gegevens vast te leggen en die te distribueren naar afnemende diensten'. 

Onderlinge relaties
Dat gegevensmagazijn besloot Rotterdam vier jaar geleden zelf te bouwen, zegt Patrick Koek, demand manager basisgegevens van de gemeente Rotterdam. "De ontwikkelingen op landelijk niveau gingen ons toen eigenlijk niet snel genoeg. We hebben een techniek toegepast waarbij de basisregistratiegegevens opnieuw worden opgebouwd in een database, zodat je meer onderlinge relaties kunt leggen, zoals bijvoorbeeld tussen de BAG en de GBA. We hebben ook een eigen distributiemechanisme ontwikkeld waarmee het gegevensmagazijn is te ontsluiten voor de afnemers."

Open source
De jury van het NAF was onder de indruk van de manier waarop inbreng van de gebruikers een rol heeft gespeeld en de mate waarin de inrichting bestand is tegen veranderingen in de te verwerken gegevens. "We zijn permanent aan het doorontwikkelen. Het kan snel worden aangepast en is toekomstvast." De software is ook open source, benadrukt Koek, dus vrij beschikbaar voor andere gemeenten. De gemeente Den Haag is het systeem al aan het invoeren en ook andere gemeenten hebben volgens hem veel belangstelling. "Met name voor de 100.000+-gemeenten is het een goede oplossing."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Beijer
Is dit gerelateerd aan het Datachains-project dat in 2011 door de Rotterdamse rekenkamer te grazen werd genomen? Zal niet het eerste project zijn dat de NAF-achitectuurprijs wint en vervolgens (vanwege welke reden dan ook) lastig te implementeren blijkt... in ieder geval niet conform eerste planning (en goedgekeurde business case).
Advertentie