of 60220 LinkedIn

Rijkspas moet het zonder BSN doen

De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat de Rijkspas, de universele toegangpas voor rijksambtenaren, alleen buiten het BSN om mag worden uitgegeven.
Reageer
De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat de Rijkspas, de universele toegangpas voor rijksambtenaren, alleen buiten het burgerservicenummer om mag worden uitgegeven.

Dwangsom

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft daarmee gelijk gekregen in het geschil met het ministerie van I&M, die de door het CBP opgelegde dwangsom onterecht vond. Dat het vastleggen van het BSN voor het uitgeven van een Rijkspas niet mag, is niet alleen voor I&M een tegenvaller; momenteel wordt de pas bij alle ministeries ingevoerd.

 

Probleem

Het uitgeven van een toegangspas is geen publiekrechtelijke taak, bepaalde de rechter, dus is het gebruik van het BSN daarbij in strijd met de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer (Wabb), die de privacy beschermt. Bedrijven mogen dat nummer immers ook niet gebruiken voor een medewerkerspas. De landsadvocaat betoogde tijdens de zitting vorige week dat bij het niet mogen gebruiken van het BSN een probleem zou ontstaan voor alle overheden die de Rijkspas (gaan) gebruiken. Er zouden bijvoorbeeld alleen bij I&M al 15 mensen dezelfde voorletters, achternaam en geboortedatum hebben, wat een exacte controle met het BSN nodig maakt.

 

Onzin

Volgens Webwereld voerde het CBP aan dat dat grote onzin is omdat de Rijkspas al duizenden gebruikers heeft zonder dat daarbij het BSN is verwerkt, zoals het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het ministerie van I&M geeft geen commentaar op de kwestie. Wat de gevolgen van de beslissing van de rechter zullen zijn, kon een woordvoerder van het ministerie van BZK, dat verantwoordelijk is voor de uitrol van de Rijkspas, nog niet zeggen. "De gevolgen worden op dit moment nog bestudeerd." Tot 20 oktober bestaat nog de mogelijkheid in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.