of 59082 LinkedIn

Richtlijn voor twitterende ambtenaar

Reageer

De RVD werkt aan een richtlijn voor ambtenaren over de omgang met online media.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) werkt aan een richtlijn voor ambtenaren over hoe om te gaan met online media. Dat bevestigt Henk Brons, directeur-generaal van de RVD, tegenover Binnenlands Bestuur.

De richtlijn is volgens hem nodig omdat de bestaande richtlijnen niet meer aan de eisen van ‘de digitale werkelijkheid van vandaag’ voldoen. In artikel 125 van de Ambtenarenwet en de Aanwijzingen externe contacten rijksambtenaren is heel algemeen vastgelegd hoe ambtenaren bijvoorbeeld gebonden zijn aan een geheimhoudingsplicht.

Over wat de richtlijn precies zal inhouden en wat voor gevolgen deze heeft voor de ambtenaren die geregeld gebruikmaken van moderne communicatiemiddelen als Facebook, LinkedIn of Twitter wil de directeur-generaal niet veel kwijt. ‘De handleiding moet een kort en bondig overzicht geven van de (bestaande) wetten en regels die gelden en geeft expliciet aan hoe hiermee concreet moet worden omgegaan in het geval van online participatie’, laat hij per e-mail weten. Om daar aan toe te voegen dat de richtlijn ‘geen nieuw of extra integriteitsbeleid zal bevatten en ook geen nieuwe regelgeving. Het is een samenvatting van bestaande afspraken, toegesneden op een eigentijdse manier van werken.’

Vorige maand publiceerde de Britse overheid een speciale richtlijn voor alle departementen over Twitter, het miniblog waarop boodschappen van 140 tekens kunnen worden geplaatst. In twintig A4’tjes kregen de Britse ambtenaren onder meer voorgehouden dat ze ‘menselijk en geloofwaardig’ en in ‘informeel Engels’ moesten tweeten, schrijft Associated Press. Ook mogen de ambtenaren niet zomaar mensen op Twitter volgen die zich niet voor overheidstweets hebben gemeld. Dit om de schijn van Big Brother te vermijden. (Binnenlands Bestuur)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.