Advertentie
digitaal / Nieuws

Rechten burgers nog steeds onder druk met sleepwet

Het lukt de geheime diensten AIVD en MIVD nog steeds niet om de rechten van burgers voldoende te beschermen bij onder meer het verzamelen van grote pakketten data. Dit is een inbreuk op de privacy en heeft grote impact op de grondrechten.

08 september 2020
data-pool-big-data.jpg

Het lukt de geheime diensten AIVD en MIVD nog steeds niet om de rechten van burgers voldoende te beschermen bij onder meer het verzamelen van grote pakketten data. Dit is een inbreuk op de privacy en heeft grote impact op de grondrechten.

Opsporing
De toepassing en implementatie van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) - twee jaar na de invoering - laat te wensen over. Dat concludeert toezichthouder CTIVD in de vierde en afsluitende voortgangsrapportage over de Wiv, in de volksmond ook wel sleepwet genoemd. Over de in mei 2018 ingevoerde wet is een flinke discussie gevoerd, politiek en maatschappelijk. Het geeft de geheime diensten namelijk meer en uitgebreidere opsporingsmogelijkheden.

Twistpunt
Groot twistpunt was de mogelijkheid om in onderzoeken naar mogelijk verdachte personen en/of organisaties grote hoeveelheden data te onderscheppen - bulkdata - ook van mensen die geen voorwerp van onderzoek zijn en dat ook nooit zullen worden. 'Het verzamelen en verder verwerken van bulkdatasets heeft een grote impact op de grondrechten van burgers', aldus de CTIVD. Later deze maand komt de toezichthouder met een specifiek rapport hierover.

Valse start

De bulkdatasets mogen 1,5 jaar bewaard blijven en moeten daarna vernietigd worden. Omdat nu blijkt dat het om een nog complexere en tijdrovendere klus gaat dan aanvankelijk gedacht, ziet de CTIVD dat de diensten "kunstgrepen" uithalen om zo de bewaartermijn van bulkdatasets te verlengen. Dat is onrechtmatig en in strijd met de eigen wet. 'We zien dat "van boven bepaald" beleid, op de werkvloer niet blijkt te werken', licht een woordvoerder toe. De diensten hebben daardoor voor wat betreft de vertaalslag van de wet naar de praktijk 'ondanks de nodige inspanningen' nog onvoldoende bereikt. 'De diensten zijn eigenlijk met een valse start begonnen', aldus de woordvoerder.

 

Consequensties

De implementatie van de wet is dus nog altijd niet afgerond. 'Zo is er niet voorzien in overgangsrecht, hebben de diensten geen extra budget gekregen voor de uitvoering van het implementatieproces en is er niet nagedacht over de consequenties van de implementatie voor de organisatie en operationele praktijk van de diensten.' Een onafhankelijke organisatie is met een aanvullend onderzoek hiernaar bezig, de bevindingen worden eind dit jaar verwacht.


Voorspellen

De AIVD en ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie), onder wie de inlichtingendiensten vallen, laten in een reactie weten het oneens te zijn met de toezichthouder. Volgens hen is de beoordeling van bulkdatasets wel degelijk op de juiste wettelijke manier uitgevoerd. 'De sets zijn van groot belang. Ze stellen de diensten in staat om bredere patronen en netwerken te onderkennen en daardoor voorspellend vermogen te creëren', aldus de AIVD. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tom Visscher / Bank medewerker
Het is duidelijk dat we niet ontkomen aan de arrogantie van een overheid die zich zelf niet aan de wet houdt. Tijd dat we massaal afstappen van Facebook Twitter Instagram Youtube Outlook en Gmail. Er zijn betere alternatieven zoals bijvoorbeeld Protonmail en Tutanota. Ook social media kan hiermee worden vermeden door je te registreren voor info mails bij nieuwe publicatie. Het zal niet 100% zijn, maar altijd nog beter dan de huidige situatie. En natuurlijk je mobiel bij het verlaten van het huis aanpassen. Wifi uit en vliegtuigstand aan (goed ook ivm corona surveillance). Of koop prepaid telefoons. Je wilt er zo veel mogelijk van af of niet. Dus hef al je FOMO en verslavingen op.
Petra
Gewoon zeggen dat de klager het probleem niet goed kan beoordelen en vervolgens geen antwoord geven op de (impliciete) vraag.



De burger is er voor de overheid, mocht dit nog niet tot u zijn doorgedrongen.
Advertentie