Advertentie
digitaal / Nieuws

Raad van State te rade bij EU-hof over vingerafdrukken

De Raad van State laat het Europese Hof van Justitie een uitspraak doen over het belang van de privacy bij burgers die geen vingerafdruk afgeven voor hun paspoort.

01 oktober 2012

Het Europese Hof van Justitie moet een uitspraak doen over het belang van de privacy in enkele gevallen waarbij burgers geen vingerafdruk wensen af te geven bij hun paspoortaanvraag. Dat heeft de Raad van State besloten.

Hoger beroep
Een viertal gemeenten is door aanvragers van paspoorten voor de rechter gedaagd omdat zij weigeren een paspoort te verstrekken aan mensen die hun vingerafdruk niet willen afgeven, omdat zij dat in strijd achten met hun recht op privacy. In de hogerberoepszaken doet de Raad daarover vooralsnog geen uitspraak, omdat zij eerst bij het Hof in Luxemburg te rade wil gaan.

Verhouding privacy/misbruik
De Raad vindt het 'op voorhand niet duidelijk of de beperking van het recht op privacy evenredig is in verhouding tot het belang om misbruik van paspoorten en reisdocumenten te voorkomen' en gaat daarom zogeheten prejudiciële vragen stellen aan het Hof. De Europese verordening waarin lidstaten worden verplicht ot het opnemen van vingerafdrukken in reisdocumenten, zou in strijd kunnen zijn met het recht op privacy. Ook wil de Raad weten of de Nederlandse identiteitskaart onder hetzelfde regime valt, en of moet worden gewaarborgd dat de (centraal opgeslagen) vingerafdrukken niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan voor paspoort of identiteitskaart zelf.

Lange procedure
Het kan wel anderhalf jaar duren voordat het Europese Hof van Justitie hierover een uitspraak doet; tot die tijd worden de hogerberoepszaken (betreffende inwoners van Den Haag, Nuth, Skarsterlân en Amsterdam) geschorst. Ook vanuit Duitsland zijn overigens vragen over de verordenig gekomen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Maurice Jansen / gaat u niet aan
Sukkels allemaal. Als je in de bijbelprofetiëen leest is dit het begin van het merkteken van het beest (openbaring), waarvan god zegt, dat als je dit aanneemt je niet meer kunt kopen en verkopen, dus eigenlijk uitgesloten bent van het economisch proces, je bestaat niet meer voor god als je er aan meedoet.



Als je bij een van die ambtenaren een vingerafdruk achterlaat hebben ze ook gelijk je DNA. Denk daar eens even over na! En Europa mag van mij helemaal de pot op. ALLE grenzen weer mooi dicht, en die europese wetten die ons (ongewild, want we hadden toch tegengestemd?) door de strot zijn gedouwd; wég ermee. En al die dikkoppen met salarissen per maand!!! van 30duizend euris plus naar huis, vandaag nog! Europa is en blijft een droom net als de Euro. Weg met die goedbedoelde- voor ons armoedige burgertjes- rommel.;



Ik heb er geen probleem mee als ik op een nieuw paspoort mijn vingerafdruk ZELF neerzet. Mag overigens onder toezicht van een ambtenaar zijn, waar we sowieso zéker de helft van kunnen missen als kiespijn. Het is een waterhoofd geworden dat ambtenarenapparaat. Wég met minstens de helft, vandaag nog. Niets is wat we denken dat het is. Op ALLE niveaus in de maatschappij, fraudeurs, leugenaars en occultisten, maar vooral zakkenvullers!



The truthseeker
Advertentie