of 59250 LinkedIn

'Qiy Afsprakenstelsel voor gemeenten heeft veel potentie’

In een tijd waarin vertrouwen van de burger in een veilige online omgeving afneemt en de roep om meer privacy toeneemt, hoopt een aantal gemeenten op een oplossing die de burgers regie moet geven op hun eigen persoonlijke gegevens.

In een tijd waarin vertrouwen van de burger in een veilige online omgeving afneemt en de roep om meer privacy toeneemt, hoopt een aantal gemeenten op een oplossing die de burgers regie moet geven op hun eigen persoonlijke gegevens. De potentie van het Qiy Afsprakenstelsel als oplossing hiervoor is groot, zo blijkt uit een impactanalyse in opdracht van gemeente Boxtel.

Inspelen op een veranderende overheid
Gemeenten Rotterdam en Boxtel zijn voortrekkers bij het Qiy Afsprakenstelsel. Ondertussen hebben ook Leiden, Den Haag, Schiedam en een aantal andere grote overheidspartijen zich aangesloten. Via interviews hebben zij hun visie over de werkwijze en het gebruik van een Qiy Afsprakenstelsel gegeven. Het doel van het Qiy afsprakenstelsel is om burgers zelf te laten beslissen welke gegevens zij met wie delen. Het stelsel bestaat uit onafhankelijke governance, een open standaard en bijbehorende spelregels en moet inspelen op de veranderende rol van de overheid en bijbehorende wetswijzigingen en nieuwe regelgeving.


Toegevoegde waarde bij customer journeys 
Uit de impactanalyse van het Qiy Afsprakenstelsel is gekeken naar drie verschillende ‘customer journeys’, waaronder het delen van persoonsgegevens via de gemeentelijke website en bij het aanvragen van een woning bij een woningbouwvereniging. Bij de processen is bekeken of een Qiy afsprakenstel van toegevoegde waarde kan zijn. Daaruit blijkt dat het Qiy-stelsel kan bijdragen aan procesverbetering, kostenverlaging, minder fouten, meer transparantie en uiteindelijk een hogere tevredenheid bij de burger.


Lange we te gaan voor implementatie
De analyse heeft volgens de onderzoekers aangetoond op welke manier de inzage van gevalideerde persoonsgegevens via het persoonlijk Qiy Domein kan worden vormgegeven. Ook de kansen voor meer efficiënte dienstverlening door de gemeente richting de burgers en bedrijven met Qiy is geschetst, maar voordat er een uitspraak kan worden gedaan over de implementeerbaarheid op grotere schaal, moet er nog veel gebeuren. ‘De overheid dient haar positie ten aanzien van het Qiy Afsprakenstelsel te bepalen en de juridische mogelijkheden moeten nog in kaart worden gebracht’, aldus de onderzoekers.

Lees hier meer over de plannen voor een Qiy Afsprakenstelsel. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Louis op
Gemeenteambtenaren zijn slechts mensen en kun je het niet verwijten, maar we moeten het de toehoorder verwijten want die moet eigenlijk de gemeenteambtenaar erop aanspreken? De toehoorder is plots verantwoordelijk. Mooie spin. George is zeker een gemeenteambtenaar..
Door george op
sander, ik word er een beetje ziek van dat het altijd weer de gemeenteambtenaren zijn die loslippig zijn. Het is menseigen en komt ongetwijfeld in alle beroepsgroepen voor.
Dat maakt het niet minder erg, maar legt ook een verantwoordelijkheid bij degene tegen wie gekletst wordt. Die zou de kletser erop kunnen aanspreken de privacy te respecteren. En vervolgens alle banden met de kletser verbreken, want als er met je over een derde persoon wordt gepraat, kun je er vergif op innemen dat hij met de derde persoon over jouw praat :)
Door Mariet op
Niet alleen persoonsinformatie maar ook lichamen worden geschonken complete mensen kun je cadeau krijgen van een gemeente.
Door Sander op
Het fijne vertrouwde gevoel dat er was komt nooit meer terug.
De overheid gaf vertrouwen.
Gemeenten geven toch alle informatie af aan ketenpartners.
Het gemeentepersoneel woont bij je in de straat en is toch loslippig.
He die en die......oh erg he ?
Dit land heeft zijn kracht en veiligheid verloren.
Ook veiligheidshuizen slingeren alles op straat.
Er worden en moeten ? tegenwoordig onderling zoveel privacy gegevens worden uitgewisseld.
Het is gewoon een handeltje.
Vrijwilligers krijgen toch ook gewoon alle volledige informatie en burgernet ook.
Het is 1 groot kletsnet.
De problemen worden alleen maar groter daar kun je op wachten hoeveel oplossingen er ook worden aangedragen.