Advertentie
digitaal / Nieuws

PvdA Amersfoort wil af van gemeentelijke opslag vingerafdrukken

Nu politiek Den Haag niet meer onomstotelijk vasthoudt aan een centrale databank voor vingerafdrukken wil gaan er in de gemeenteraad van Amersfoort stemmen op de gemeentelijke opslag ervan alvast stopzetten

15 februari 2011
Nu politiek Den Haag niet meer onomstotelijk vasthoudt aan een centrale databank voor vingerafdrukken gaan er in de gemeenteraad van Amersfoort stemmen op de gemeentelijke opslag ervan alvast stopzetten.

Niet alleen op chip

Bij het afgeven van een paspoort zijn gemeenten in Nederland verplicht vingerafdrukken te nemen van de aanvrager. Deze krijgen niet alleen een plaats op de chip van het paspoort, maar worden ook opgeslagen in een databank. Dit in afwachting van de inrichting van een landelijk systeem, waar de vingerafdrukken van elke Nederlandse burger uiteindelijk in terecht zouden moeten komen.

 

Landelijke databank onzeker

Wegens mogelijk misbruik en schending van privacy is deze registratie van het begin af aan omstreden geweest. Het Europese Hof heeft in 2008 de opslag zelfs verboden, waarna de politiek er gaandeweg ook niets meer in ziet. De landelijke databank lijkt er dan ook niet meer te komen.

 

Raadsvragen

Maar waarom moeten de gemeenten de afdrukken dan nog wel opslaan?, zo vraagt PvdA-raadslid Youssef el-Messaoudi  in Amersfoort zich af. Met verwachte steun van CU en VVD stelde hij raadsvragen waarin hij het college van B en W opheldering vraagt over de status van de gemeentelijke opslag. ‘ Er is veel onduidelijk’, stelt el-Messaoudi  vast. ‘Wie mag er bij de bestanden, hoe veilig zijn ze tegen hackers en wat gebeurt er met de afdrukken als de landelijke registratie niet doorgaat,’ zo wil hij onder meer weten.

 

Waakt over privacy

Hij is niet tegen het afnemen van de vingerafdrukken, maar wel tegen de op slag ervan. ‘Ik waak over de privacy van de burger. Zet de afdruk wel op de chip, zodat fraude moeilijker wordt. Maar sla de gegevens van iemand niet zomaar op. Dat mag volgens het Hof ook alleen als er een strafbaar feit is gepleegd’.

 

Zorgvuldige vernietiging

Nu de doorstroming van de afdrukken naar een centrale opslag niet lijkt door te gaan zouden de gemeenten de gegevens ook niet langer moeten opslaan zo vindt de Amersfoortse PvdA. Sterker, Youssef el-Messaoudi roept het college op de al opgeslagen afdrukken op een zorgvuldige manier te vernietigen. ‘Laat Amersfoort daarmee de toon van het landelijke debat maar zetten’.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ronald / Adviseur
Uiteraard moeten we ons aan de wet houden, maar die valt aan te passen. Ik ben een voorstander van centrale opslag. Dit ivm het voorkomen van fraude en het oplossen van criminaliteit. Sla dan ook direct het DNA op. Ik heb niets te verbergen en heb dus geen probleem met de opslag. Uiteraard is een adequate beveiliging wel een randvoorwaarde.
Insider / ...
Goeie actie! Opslag door overheid leidt tot big brother taferelen en enorme fouten. Enne.....HET MAG NIET VAN HET HOF!!!!! Wat begrijpt de NL overheid hier niet van?
Paul Hart
@Ronald: Niets te verbergen? Kun je me dan per ommegaande je bankrekeningnummer en je pincode mailen?

Hoe dom kun je wezen.
Advertentie