of 63372 LinkedIn

Provincies zetten in op duurzame innovaties

Noord-Holland stelt dit jaar zo'n zes miljoen euro beschikbaar voor het ontwikkelen van duurzame innovaties in het mkb. Zuid-Holland maakte vandaag bekend dat hun start-upprogramma voor innovatie oplossingen een vervolg krijgt.

Noord-Holland stelt dit jaar zo'n zes miljoen euro beschikbaar voor het ontwikkelen van duurzame innovaties in het mkb. Zuid-Holland maakte vandaag bekend dat hun start-upprogramma voor innovatie oplossingen een vervolg krijgt. 

Knelpunten

Met het programma in Noord-Holland wil de provincie het midden- en kleinbedrijf stimuleren om meer te innoveren. Daarbij moeten knelpunten worden weggenomen om van een goed idee tot een werkend prototype te kunnen komen. Bedrijven kunnen subsidie vragen voor haalbaarheidsstudies en research & development. Het gaat om innovaties in verschillende sectoren, zoals energie&chemie, maar ook tuinbouw en logistiek. 'Nu het beter gaat met de economie is er tijd en ruimte bij ondernemers om te investeren in duurzame en innovatieve ontwikkelingen,' stelt gedeputeerde Jaap Bond (EZ).


Start-ups

In Zuid-Holland geeft Bonds ambtgenoot Adri Bom-Lemstra het startup in residence-programma een tweede ronde. De provincie vraagt daarin beginnende bedrijfjes (startups) om innovatieve oplossingen te bedenken voor vraagstukken waar ze zelf mee worstelt. Het gaat dan om het verbeteren van de fietsveiligheid of optimaliseren van onderhoud aan wegen. 

 

Vraagstukken

Volgens de provincie snijdt het mes aan twee kanten: de startups die door de selectie komen gaan werken aan één van de acht vraagstukken. Deze groep kan rekenen op een intensief samenwerkingstraject en trainingsprogramma. Ook krijgen ze werkruimte bij de provincie, toegang tot financiering en het netwerk. Als de oplossing succesvol is, dan is de provincie de eerste klant. 

 

Succes

Het eerste programma was volgens Bom-Lemstra een succes: 'We werken zo aan verfrissende oplossingen voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen, denk aan energietransitie, een gezonde leefomgeving en circulaire economie. En los daarvan stimuleren we via dit programma het innovatief ondernemerschap in onze provincie. Ontzettend belangrijk voor onze regionale economie.'Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Stel geld beschikbaar om geld terug te halen. op
Ambtenaren hebben miljarden over de balk gegooid, haal dit jaarlijks terug en je hebt bestaansrecht. In het andere geval is de Provincie slechts een peperdure overbodige bestuurslaag waar het geld tegen de plinten klotst.
Door Louis Kanneworff op
Zuid Holland wil met innovatieve oplossingen de energietransitie bevorderen. Klinkt goed. Maar voor de Warmterotonde houdt het vast aan een achterhaalde en peperdure methode van 2 x 30 kilometer warmteleidingen om havenwarmte uit Rotterdam naar Leiden te transporteren. Innovatief (en goedkoper) zou het zijn om dat met 'varende' warmte te doen.