of 64204 LinkedIn

Privacywetgeving hindert hulp aan ouderen

De gemeente Oisterwijk geeft vrijwilligers van Buurtgenoten niet langer adressen van tachtigplussers in Moergestel die nog op zichzelf wonen, omwille van privacywetgeving. De tachtigplussers die zelf het initiatief niet nemen, lopen daardoor eventuele hulp en activiteiten mis.

De gemeente Oisterwijk geeft vrijwilligers van Buurtgenoten niet langer adressen van tachtigplussers in Moergestel die nog op zichzelf wonen, omwille van privacywetgeving. De tachtigplussers die zelf het initiatief niet nemen, lopen daardoor eventuele hulp en activiteiten mis.

Ouderen moeten zelf actie ondernemen
De vrijwilligersorganisatie Buurtgenoten kreeg voorheen van de gemeente informatie, waarna vrijwilligers een bezoek brachten aan ouderen. Bij zo’n bezoek worden ouderen uitgenodigd voor activiteiten of krijgen ze naar behoefte hulp aangeboden. Coördinator Piet Gelden vertelt in Brabants Dagblad dat de gemeente eind juni nog wel zelf een brief aan de ouderen heeft gestuurd waarin beschreven stond hoe ze aan een rookmelder of taxipasje kunnen komen en dat ze daarvoor met Buurtgenoten contact moeten opnemen. Volgens Gelden is er een groep ouderen die zelf geen actie onderneemt, terwijl ze wel hulp nodig hebben.

Privacyregels lokaal invullen

Met een brief van de gemeente in de hand weet je niet alleen waar ze wonen, maar heb je ook een argument om aan te bellen’, zo vertelt hij aan de krant. Volgens Gelden kan de gemeente de privacyregels lokaal invullen. Een verzoek bij de gemeente heeft nog niets opgeleverd. Gelden heeft inmiddels een brief geschreven aan de raad.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door A. Lol (burger) op
Er vanuit gaande dat ieder hulpbehoevende van 80+ in beeld is via de WMO, krijgt een keukentafel gesprek. In dat gesprek kan vrij eenvoudig de weg naar Buurtgenoten worden gewezen. Iedereen die 80+ is en (nog) geen hulp heeft, heeft deze waarschijnlijk ook (nog) niet nodig.
Een brief van de gemeente is te makkelijk, die lees je alleen wanneer er een acceptgiro aan vast zit.
Door Hans op
De gedreven vrijwilligers van Buurtgenoten hebben kennelijk nog wel wat te leren over privacy, ik zou straks niet graag in hun handen vallen. Misschien zijn er wel ouderen die ze daar iets over kunnen uitleggen? De gemeente heeft het gelukkig inmiddels begrepen.
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
De gemeente kan bij iedereen langs gaan en uitgebreid inventariseren welke vragen of behoeften ouderen hebben en of ze die willen delen met partijen die door de gemeente vertrouwd worden.
Buurtgenoten kan ook naar de lokale kerk gaan. Die beschikken over de zelfde gegevens en kunnen die voor de eigen organisatie gebruiken.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Er zullen vast ook ouderen zijn die liever met rust worden gelaten en helemaal niet zitten te wachten op activiteiten van een zekere Piet Gelden. Kortom, privacy gaat voor alles.
Door Max Hein op
Gewoon een ggz aanjaagteam er bij voor elke verwarde ? oudere met een rollator laten we het nog gekker en duurder maken de overheid betaalt het wel de teams vragen enkrijgen het toch wel weer de over het paard getilde dsm profjes . De hele Nederlandse bevolking is gek. De regering moet snel ingrijpen en kennis vergaren over die ggz en ze regels opleggen want die hebben me nogal een repuatie.
Door big brother (juridisch adviseur) op
de privacyregelgeving geeft iedereen het recht 'om vergeten te worden'. Wie is de gemeente c.q. Buurtgenoten om te bepalen wat een oudere nodig heeft. Als er bij iedereen een begrijpelijke brief in de bus is gedaan en eventueel op bijeenkomsten (ouderensoos, ouderenbingo) of keukentafelgesprekken ihkv de WMO informatie wordt gegeven en 'men' reageert dan nog niet, dan zij dat zo, alle goede bedoelingen ten spijt.
Dat de gemeente privacyregels lokaal in kan vullen is onjuist, de Europese verordening aangaande privacy heeft per 1 mei as. directe werking. Wil de gemeente persoonsgegevens delen, dan moet daar een grondslag voor bestaan; in dit geval lijkt de toestemming de enige optie daarvoor; de gemeente kan daar uit eigen beweging om vragen (aangeven welke gegevens men met wie wil delen en met welk doel) : men hoeft zich niet te melden. Maar reageert men niet, dan houdt het op. NB: de optie "Geen tegenbericht is 'toestemming'" wordt volgens jurisprudentie niet geaccepteerd als nadrukkelijke toestemming.
Door Jan van Gool (gepensioneerd gemeenteambtenaar) op
Om toestemming te geven moeten ouderen zich wel melden en dat doen ze juist niet.
Door Jan Tolsma (Gepensioneerd privacyfunctionaris ) op
Dan maakt de gemeente zich er wel erg makkelijk van af. Het kan gerust wel, als die ouderen daar gewoon toestemming voor geven. Je moet het dus wel goed regelen.